Leta i den här bloggen

2010-04-15

Windows 7 tips å trix..

Det är dags att köra lite tips kring Windows 7 igen.

1. Felsökning av nätverk
The Cable Guy - Aprilnumret tar upp ämnet felsökning av nätverk i Windows 7.
Där diskuteras bådefanliga felsöknings wizarden för nätverk (ett tips här är att .ETL-filerna som skapas kan analyseras med Network Monitor 3.3), men även nya netsh trace som numera inte bara visar vad som händer i nätverksstacken lokalt utan även vilka paket som går över linan... Inga mer snifferverktyg alltså *tjohoo*.
OK att det kanske inte är helt inuitivt, men det går. Läser man artikeln så får man massa information.


2. Taskbar - Samma som förut, eller?
Längst ned (som standard) har vi "Taskbaren" (ett svenskt ord för den? Förslag? "GöraSakerPinnen?").

Inget speciellt med den kan tyckas. Ser ut precis som i Vista... nä. När man startar en applikation så är det själva ikonen som är det aktiva programmet. Man kan flytta runt ikonerna som man vill. Man kan högerklicka på dem och får upp speciella funktioner (typ: senast öppnade filerna eller webbsiterna, IE har även "start in private browsing" där). Det går även här att köra "pinned", alltså lägga till dokument/mappar/webbsidor så att de alltid finns tillgängliga när man högerklickar på en viss appliktion (riktigt användbart för IE och Utforskaren tycker jag).

Vi har även "Notification Area" (på svenska någon?).
Denna yta allra längst bort till höger. Visar tiden och har ett gäng ikoner. En liten pil som pekar uppåt kan man klicka på då får man upp ännu fler ikoner. Normalt försöker Windows ha så få ikoner framme åt gången som möjligt. De som inte behövs hamnar under den lilla pilen. På bilden här bredvid visas ett gäng av dessa ikoner. :)
Vill man visa en ikon så är det bara att klicka på "Customize" så kan man välja om de alltid skall synas, aldrig skall synas, eller bara när det finns nått viktigt att berätta..Till sist har vi "Show desktop button" (eller "visa skrivbordet knappen") som är längst ut till höger. Bredvid klockan. Mouse-over funkar också på den knappen om man bara vill titta lite snabbt.3. Alltid starta ett program som Administratör (utan högerklick)
Ibland vill man starta ett visst program som Adminstratör men inte orkar hålla på och högerklicka på ikonen och välja "Run as administrator". Det kanske är så att man ALLTID vill starta just det programmet som administratör.
Ett enkelt sätt är att
1. Högerklicka på ikonen (om den ligger i Taskbaren måste man hålla ned SHIFT när man högerklickar).
2. Välj "Properties".
3. Välj fliken "Compability"
4. Kryssa i kryssrutan "Run this program as an administrator".
(Detta funkar förresten även i Vista)
Tänk dock på att om du kör som en standard konto och prompting är avstängt så kommer applikationen inte att starta...
Om detta skall göras i en företagsmiljö så är det dock troligen bättre att använda Windows Application Compability Toolkit (ACT) version 5.5 eller senare och skapa en applikations compabilitets shim. ACT laddar man enklast ned från download.microsoft.com.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...