Leta i den här bloggen

2010-04-20

Vad är Windows XP mode i Windows 7 för nått egentligen?

Windows XP mode är en extra nedladning till Windows 7 Professional, Enterprise och Ultimate.
Den ger tillgång till en licensierad kopia på Windows XP med servicepack 3 som ligger som en .vhd-fil och alltså är en virtuell maskin.
Denna kan sedan startas i Virtual PC eller liknande och gör att man får möjlighet att köra applikationer som inte funkar i Windows 7 men som har funkat i Windows XP.

Tidigare var det ett krav att hårdvaran hade stöd för Hardware assistaed virtualization. Men i och med SP1 för Windows 7 behövs inte detta längre. Det finns även patchar att ladda ned som tar bort detta krav (se min tidigare blogpost om detta).

För att installera XP mode gör så här:
1. Gå till http://www.microsoft.com/windows/virtual-pc/ och klicka på "Get Windows XP mode and Windows Virtual PC now"
2. Välj 32 eller 64 bitars system (det du har på din dator) och språk
3. Följ instruktionerna för att ladda ned och installera "Windows Virtual PC".
4. Därefter gör samma sak med Windows XP mode
5. Starta om datorn
6. Starta Windows XP mode genom att klicka på "START" => "All programs" => "Windows Virtual PC" => "Windows XP mode"
7. Acceptera licens avtalet (självklart så läser du väl igenom avtalet först.. :)) och skriv in det som skall användas som adminlösenord för XP mode. Om du väljer "Remember Credentials (recommended) så slipper du skriva in lösenordet i framtiden varje gång du vill starta en applikation i XP mode.
8. låt installationen gå klart. Därefter kan du anpassa Windows XP installationen precis som du vill. Tänk dock på om du lägger upp nya konton utan lösenord så kan du inte logga in på dessa konton...

För att installera ett program från en CD/DVD i XP mode så använd den vanliga fysiska CD/DVD spelaren i windows 7. Den finns nämligen per automatik tillgänglig även för den virtuella XP mode maskinen.
Dock är AutoRun avstängt som default så om du vill installera en applikation, starta den virtuella maskinen, sätt i CD/DVDn, öppna utforskaren i Windows XP och kör setup-programmet.

En intressant sak är att applikationer som installeras i Windows XP mode dyker upp på vanliga startmenyn i Windows 7 och kan startas direkt därifrån.
En applikation som startas från startmenun och som ligger i XP mode kommer att se ut precis som en vanlig applikation. Windows XP mode kommer alltså inte att synas, bara applikationen. Tänk dock på att dessa applikationer tar lite längre tid att starta eftersom att den virtuella miljön måste dras igång också. :)

Det är även bra att ha lite extra minne om man kör XP mode...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...