Leta i den här bloggen

2010-04-28

Virtualisering och lagring (specifikt när det gäller lagring över IP-nät)

En serie med tre stycken mycket intressanta blogg-artiklar tar upp ämnet vad som händer när man lägger virtuella maskiner på delad lagring som ansluts över IP (i detta fall genom NFS)..
Det intressanta att ta med från artiklarna är inte bara vad som var problemet och hur man kom fram till lösningen (vilket i och för sig är ett vackert exempel på felsökning), utan även att för att få en lyckad virtualiseringslösning är det enormt viktigt att förstå hur alla komponeneter hänger ihop.
 Just i detta exempel är det VMware och NetApp-lagring, men det kan lika gärna vara XenServer eller Hyper-V som använder en EMC Celera som lagring.
Alla delarna är viktiga i en virtualiseringslösning och orsaken att det slår så hårt är för att här är det inte en server som blir påverkad utan kanske 10, eller 20 eller kanske 30(!) om man missar nått i designen.
Att en server sitter med dålig nätverksanslutning gör kanske inget, men om den servern i sin tur har 30 virtuella maskiner på sig, då är det 30 maskiner som påverkas... Sånt märks... :)

så för att bli en bra virtualiseringsmänniska behöver man kunna hårdvara, nätverk, lagring, backup och operativsystem... Detta är en stor bit att ta för en enda person, och det är troligen därför som det blir problem ibland... Ta hjälp av olika experter och se till att alla i teamet är ödmjuka och kan se att man är en del i ett projekt.

Nåja artiklarna var det ja. De kommer här:
Del 1 - Ballooning memory, shared storage & file I/O performance
Del 2 - Ballooning results are in!
Del 3 - Conclusion, and possible vindication

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...