Leta i den här bloggen

2011-10-19

VMworld Europe 2011 - dag 3 - the software driven datacenter

Presenteras av Raghu Raghuram senior vice precident and general manager cloud infrastrucure and Management. (hyffsat lång titel)
Detta är mina anteckningar under presentationen så jag ber om ursäkt för eventuella otydligheter i texten. :)

Raghu började tala om utvecklingen inom hårdvara (iprincip Mores lag). Utvecklingen går fort och enligt IDC kommer en standard maskin ha 32kärnor och 2TB minne under 2013 (observera ordet "standard"). Så prestandan ut ett server perspektiv kommer att finnas.
Nästa trend är converged IO. Mer och mer av IO flyttas över till gemensam infrastruktur. Med andra ord använder man inte 10nätverkskort + 2 eller fler Fibre chanel kort utan istället har man ett antal 10GB kort där all trafik körs.

En intressant sak som Raghu nämnde är att 60% av företagen sm använder VMware har mindre än 1000VMs i sin miljö. 75% av kunderna har under 2500VMs. Detta är siffror som inte funkar riktigt i Sverige. det är inte jättemånga företag i Sverige som har 1000 servrar.
Men det ger en indikation om vad VMware ser som sina kunder och kan förklara varför man bygger miljöer som man gör.

Därefter tala de Raghu om att idag jobbar vi enligt Break-troubleshoot-fix metod. Detta kommer eller bör ändras till Break-replace. Det går oftast snabbare att ersätta en server med en ny iställer för att hålla på och felsöka. ( motsvarande att provisionera upp en ny server automatisk). Men det krävs att vi kan helt automatisera upp nya standardservrar med alla de vanligaste funktionerna.

En utmaning i ett större datacenter är att de traditionella sättet att bygga med SAN blir svårt att sskala ut till riktigt stora lösningar. Därför ser VMware att man kommer att köra mer på lokal disk i servrarna och sedan ha ett scale-out storage som är IP-baserat som vmarna och hostarna kan adressera.

Nästa del som måste förändras i större iljöer är nätverket. För att kunna skala ut i datacentret måste nätverket också virtualiseras. Detta innebär att det fysiska nätverket koncentrerar sig på att skicka paket så fort som möligt, och det programkod i hypervisorn som ser till att nätverken följer applikationerna och att säkerheten garanteras.
För detta anväds en funktion sm heter VXLAN. Denna funktion gör att en maskin alltid har samma nätverksidentitet. Nätverken blir transparenta och konsistenta för applikationerna och VMarna.
Det kommer att krävas en hel del av förändringar i befintliga datacenter för att få detta att funka, men vmware har lämnat in det som ett förslag för att bli en standard.
Tyvärr missade jag vilka övriga sammarbetspartner var. :(
Grunden i VXLAN är att flytta in MAC adressen för Vmen i paketet sm flyttas över naätverket. Raghu använde termen "MAC encapsulation".

Nästa utmaning är säkerhet och här har man gjort en hel del bra jobb redan nu i vSphere 5, men det kommer att bli ännu mer integrerat i hypevisorn. Säkerheten måste följa applikationerna och VMarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...