Leta i den här bloggen

2011-10-05

Erfarenheter efter att ha uppgraderat XenServer 5.6 till XenServer 6.0

Igår uppmärksammande jag (lite sent) att XenServer 6.0 nu (äntligen) är släppt.
Idag roade jag mig med att uppgradera labbmiljön hemma från XenServer 5.6 SP2 till XenServer 6.0 och tänkte dela med mig lite med mina erfarenheter kring detta.

Om vi börjar med att beskriva miljön så som den såg ut innan uppgradering.
 • 2st XenServer Hostar med 16GB minne och 4cores per host.
 • 1st QNAP NAS med 2x2TB disk i RAID1 som agerar shared storage för hostarna (över iSCSI)
 • Hostarna är satta i en XenServer pool
 • HA (High Availability) är aktiverat i Poolen. använder en separat iSCSI montering för hartbeat
 • WLB (Workload Balancing) är aktiverat för maximum performance
 • Varje host har två nätverkskort. Det ena är kopplat mot internet och det andra mot interna miljön. Det interna nätverkskortet används för management-trafik, trafik från VMarna och för storage-trafik (alltså iSCSI).
 • DVSC (Distributed Virtual Switch Controller) är installerad och aktiverad på hostarna och virtuella appliance maskinen är igång.
 • Citrix License Virtual Appliance är igång som en virtuell maskin. (version 11.6.1.0)
I den virtuella miljön finns det ett antal servrar. Däribland en Microsoft TMG 2010 som agerar extern brandvägg. Denna i sin tur har två nätverkskort, ett externt och ett internt.

Under hela uppgraderingen så streamade jag film från SVT-play på en dator (mest för att se hur tillgängligheten på servrarna skulle se ut).

Jag började igår med att ladda ned en massa dokumentation och installationsfilerna jag skulle behöva.

Därefter satte jag mig och började läsa. :)
Det är absolut ett krav att man läser release-notes. Det finns en massa bra info där kring saker man måste verifiera INNAN man försöker uppgradera sin pool.
Om nån försöker uppgradera sina servrar utan att läsa detta dokument först så förtjänar man att få problem... Det är inte speciellt långt dokument, men det finns en del bra info så se till att läsa igenom den.

Därefter är det i princip bara att köra. :)

Jag gjorde så här:
 • Först så gjorde jag en backup av poolen med pool-dumpdatabase kommandot
 • Jag uppgraderade XenCenter på en klient som används för att administrera miljön. Att uppgradera XenCenter gick rätt fort, nån minut bara...
 • Därefter gick jag in i XenCenter och under "Tools" valde jag "Rolling Pool Upgrade"
 • En Wizard startar där jag får uppmaningen att se till att köra backup.
 • Nästa steg är att ange vilken pool, eller vilka servrar som skall uppgraderas. Ett rätt enkelt val... hela poolen. :)
 • Nästa steg orsakade en hel del problem för mig. Jag labbade med att använda både en IIS (6.0) och en FTP (Gene6 FTP) för att kunna lägga installationsfilerna där, men inte ens efter att ha letat runt i ett par timmar fick jag ordning på det så jag fick gå tillbaka och köra det hela i "Manual Mode" och därmed hålla på och byta CD-skivor å sånt i hostarna.
 • Nåja. härefter körde installationsprogrammet en check, och till skillnad från SP2 till XenServer 5.6 så får man nu reda på vad som gått fel och slipper alltså leta runt i en massa loggfiler!
Här fick jag mitt första problem... när jag klickade på "Turn HA off" så hängde sig XenCenter på maskinen och jag fick starta om applikationen.
Dock när jag tittade på status för HA så hade den blivit avstängd... såg det ut som.
I verkligheten så var HA forfarande igång, men XenCenter kunde inte se detta.

Nåja, för att komma tillrätta med övriga problem så valde jag att stänga ned Windows 8 maskinen och även att mata ut CD-monteringen på den .
I bilden ovan syns det inte riktigt, men det finns två varningar till... När man scrollat ned i listan så fanns dessa:
Vad det är för Hotfix vet jag inte. Mina servrar är nämligen helt upp-patchade normalt sett...
Det känns som att detta var en patch som följer med XenServer6.0. Dock tog det bara några sekunder att installera och detta helt utan påverkan för miljön i övrigt.

 • Därefter fick jag börja själva uppdateringen. här fortsatte Wizarden och sa till mig exakt vad som skulle göras. Den migrerade bort VMarna från hosten innan ocks.  Fungerade klockrent.
  När wizarden sa till mig att stoppa i installationsskivan i servern så gjorde jag det, och därefter klickade jag på "reboot" i wizarden. 
  När jag hade bootat på installations skivan för XenServer på första maskinen så en bit in i installationen så fick jag ett felmeddelande om att jag hade HA aktiverat fortfarande och att det inte gick att fortsätta installationen... Detta löstes genom att boota om hosten och först aktivera HA, därefter inaktivera HA, aktivera HA igen och till sist inaktivera HA.

 • Nu var alla servrar med i matchen och alla tyckte lika. Därför så körde jag nu om hela "Rolling upgrade" wizarden. Denna gång gick det fort eftersom att allting redan var klart.

 • När server nr1 var klar (den som i bilden heter XenServer2) så var jag tvungen att starta om XenCenter igen och därför var jag även tvungen att köra Wizarden igen. här skall sägas att wizarden nu hittade att XenServer2 redan var uppgraderad så den föreslog inte ens detta. Istället flyttades alla VMar från ena maskinen till andra och sedan fortsatte wizarden med installation från CD-skiva även här.

 • Efter att uppgraderingen var klar så gick allting upp snyggt och prydligt igen.


Så erfarenheter då??

- Se till att stänga av HA och WLB själv innan du startar "rolling upgrade"-wizarden. Du har bättre koll på att det funkar också.
- Alla maskiner var tillgängliga under hela migreringen. filmen streamades alldeles utmärkt hela tiden med ett litet kort hack när själva brandväggen (Microsoft TMG 2010) flyttades mellan hostarna.
- Wizarden för uppgraderingen är riktigt bra. Den klarar av att återuppta installationen en bit in utan problem.
- Licens-servern och DVSC-servern hängde sig under uppgraderingarna och flyttarna. De krävde i och för sig bara omstart sedan funkade allt. Efter uppgradering bör man gå in på konsolen på varje VM för att se hur de mår.
- Om en gammal XenCenter försöker ansluta till en XenServerfarm som är nyare så får man upp meddelandet
- Själva installationen av XenServer (alltså den delen när jag bootade från CD och körde igenom installationen lokalt på XenServer-burken) tog nästan 20 minuter per host-server. Man bör med andra ord ha ett ordentligt servicefönster. Totalt med att köra igenom alla Wizards och liknande så skulle jag säga att vi hamnar på ca 40 minuter i snitt per host. När man gjort ett par hostar kommer man dock troligen att kunna få ned tiden till ca 20 eller 30 minuter per host.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...