VMworld Europe är inte slut ännu men jag tänkte ändå försöka skriva ned mina personliga tankar och reflektioner.
Grunden i det VMware predikar just nu är precis som så många andra är moln.
Allting skall förberedas för att placeras i molnet. Applikationer, inställningar, data och servrar.
Man talar om det som kallas "The Post Windows era".
Så vad handlar det om?
Skall windows försvinna helt? Skall IT avdelningarna försvinna? Behövs inte längre alla som idag jobbar inom infrastruktur?
Nä, det är inte så vi skall tolka det. Vad man säger med "the post Windows era" är i princip att som VMware ser det så kommer inte Windows att vara det dominerande operativsystemet på de enheter som kommer att användas (typ mobiltelefoner, läsplattor, tunna klienter, bärbara och stationära datorer osv.) Exakt vad för operatvsystem som kommer att användas säger man ingenting om. Det kan vara precis vad som helst säger man.
Man menar inte heller att alla Windowsapplikationer kommer att försvinna. De kommer helt klart att vara kvar, men de kommer att köras i ett datacenter någonstanns med olika applikationer instalerade och sedan kommer själva skärmuppdaeringarna att skickas till klienten.
För att komma åt applikationerna i som körs i molnet (eller vi kan avända ordet "datacentret" om det känns bättre :)) används sedan ett antal olika produkter. Det kan vara exempelvis VMware view, det kan vara Project Horizon, det kan vara AppBlast eller ThinApp. Det viktiga i resonemanget är att det hela bygger på att man skall kunna komma åt sina applikationer och sin data vart man än är, från vilken enhet som helst, när man vill. På ett säkert sätt.
Det är kul att höra på denna typ av vision eftersom att den visar hur applikationer och klienter kan komma att hanteras om ett par år, och det är ännu roligare att se att det nu börjar bli allt fler företag som talar om denna typ av vision.
Både Citrix och VMware har intressanta tankar här och nästa vecka hoppas jag få en uppdatering av det senaste från Citrix under Citrix Summit i Barcelona. Självklart kommer jag att göra mitt yttersta för att skriva därfrån också.
men tillbaka till VMware
Om vi lämnar klientsidan och tittar in mot datacentret (ni vet det där "molnet") så märks det att när det gäller skälva server virtualiseringen så finns det inte så enormt mycket kvar att göra... Det går att köra upp till 32 virtuella CPUer, 1TB minne och 1 miljon IOPS. Den stora utmaningen för de flesta är inte att få ännu högre siffror utan att kunna hantera detta på ett bra och säkert sätt.
Här kommer de nya säkerhetsprodukterna Inom vShield-familjen in och hjälper oss att bygga ett skydd i flera lager.
En ännu större utmaning finns dock inom nätverk. Dock inte prestandamässgt utan ur ett hanterings- och design-perspektiv. Att bygga på traditionellt nätverk blir svårt när det skall skalas ut till stora miljöer. Men det blir helt omöjligt när det handlar om att bygga flexbla miljöer där servrar och lunder kan komma ch gå från en timme till en annan.
Då måste även stora delar av nätverks (och därmed även regelverk kring säkerheten) finnas virtualiserad, eller åtminstone paketerad på ett sätt virtualiseringsmiljön kan förstå och förändra i den.
Här krävs mycket jobb för att få allt på plats men det är ett jobb som måste göras.
Även Management delen får ett rejält uppryck inte minst i och med vCenter Management suite som är en ruskigt intressant produkt som jag känner att jag behöver titta mer på.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar