Leta i den här bloggen

2011-10-24

Citrix Summit Europe 2011 - Dag 1 - Summit Keynote

Vi börjar med att nätverket (som vanligt på keynotes för Citrix) stängs ned när de skall köra presentationen... Varför??!
Nåja.

Detta är mina anteckningar från keynoten första dagen på Citrix Europe 2011 i Barcelona. Eftersom att anteckningarna görs under presentationen så ber jag om ursäkt för eventella otydligheter eller eventuella felaktigheter/missförstånd från min sida.

Det hela började med ett uppträdande med kastanjetter, dans (4 dansare) och gitarr (ett 15-tal gitarrspelare). Riktigt skön Spanien-känsla med ett bildspel bakom med en massa spansk arkitektur. En ovanlig start på en Keynote, men samtidigt ett trevligt skönt avbrott från de vanliga dataanimeringarna som det ofta är inför keynotes.

Därefter kom Al Monserrat (SVP, WW Sales and services) upp på scenen.
Al började tala om att senaste året har XenDesktop vuxit med 73% och hittills har Citrix sålt totalt mer än 7miljoner XenDesktop licenser. Han berättade också att idag finns det mer än 10 000 XenDesktop kunder i EMEA.
Dock är frågan som vanligt kring XenDesktop hur många som faktiskt kör XenDesktop och hur många som har licenserna…
Som tidigare är budskapet att i första hand gå med XenDekstop och att samtidigt se hur nätverksprodukterna (ex NetScaler, Access Gateway) kan hjälpa till med implementationerna.
Därefter kom fyra kunder upp så scenen
- Mats Andersson från H&M
- Hans Veer från VBI
- Martin Simonsen från  Ramboll
- Dr. Mahmut Kursun från Ciner

Mats började att tala om hur H&M miljön ser ut med flera tusen olika applikationer och där har bland annat Netscaler underlättat i miljön.
Hans Veer från VBI berättade om hur XenDesktop har gjort det lättare för deras användare.
Martin Simonsen (Ramboll) berättade om en VDI lösning för deras CAD-användare spridda på hundratalet olika platser.
Dr. Mahmut Kurson från Ciner berättade i sin tur om att man har implementerat netscaler för att kunna höja säkerheten i sin miljö.
Denna del var snabbt avklarad och man gick snabbt över till nästa punkt på dagordningen.

Al talade sedan om det strategiska samarbetet som Citrix har med Microsoft. Att det är viktigt att se hur man kan använda Citrix produkter för att underlätta i en Windows miljö och sedan hjälpa kunderna att ta till sig denna information.
Ett bra sätt att se hur Microsoft och Citrix samarbetar är att gå in på v-Alliance siten och läsa.

Därefter hälsade Al upp Mark Tempelton (CEO Citrix)  upp på scenen.
Mark talade därefter om hur intäkterna är fördelade från olika källor under 2011
 - 62% från desktop virtualisation
 - 19% från Cloud & Networking
 - 19% från Online (SaaS)
Nästa ämne var moln (Surprise!!!)
Som Citrix ser det så handlar det mycket om tre typer av moln.
- Personal Cloud
- Private Cloud
- Public Cloud

Det behövs en så kallad "Unified Serivce Broker" som får det personliga och privata molnet att fungera som en enhet. I stora drag ett ställe som hanterar licenser, ett ställe för användarna att få sina applikationer, ett ställe där IT kan göra uppdateringar, ett ställe som hanterar data.
VMware talar också om detta och de har VMware Horizon som sin lösning.
Hos Citrix heter produkten "Citrix CloudGateway" som självklart använder Citrix Reciever.
Mark bad Brad Peterson (Chief Demo Officer) komma upp på scenen för att köra en demo av CloudGateway. Det trevliga med att köra mot CloudGateway är att den ser till att klienten som går in på webb-sidan även får rätt reciever.
Det är även det stället som användarna förutom sina egna applikationer även kommer åt sina filer och att utseendet på siten är likadant oavsett vilken typ av device som använde (Mac, iPad, PC, Android-platta eller Google Crome PC).
Det intressanta är när man kör från en device som inte kan installera Citrix Reciever (som exempelvis en Chome PC) så körs applikationen istället som en HTML5 dataström. Alltså typ på samma sätt som VMware AppBlast är tänkt att göras.

Det skall även sägas att det gamla web-interfacet kommer att försvinna. CloudGateway är stället där användarna kommer åt applikationerna.
CloudGateway kommer att finnas i två "smaker".
 - Express - klarar av Applikationer och desktop. Licensen är gratis.
 - Enterprise - klarar dessutom av SaaS och molntjänster.

CloudGateway kommer att släppas 26oktober.
Vill man läsa mer om CloudGateway så finns det bland annat en PDF med introduktion här: http://www.citrix.com/site/resources/dynamic/salesdocs/Citrix_NetScaler_Cloud_Gateway.pdf


Mark fortsatte att tala om hur Citrix ser på kopplingen mellan Personliga <=> Privata <=> Publika moln.
För att få Privata moln och Publika moln att fungera tillsammans används Cloudstack (läs exempelvis här och här), CloudPortal och NetScaler.
ClooudPortal kommer att släppas på Onsdag (26 oktober)

Därefter kom David Henshall (EVP, Chief Financial Officer) upp och talade om vad som är viktig för en CxO… med andra ord vad är viktigt inte ur ett tekniskt perspektiv utan mer ur ett ledningsperspektiv.
Detta var en presentation som i princip handlade om att det är viktigt för företag att växa och hur aktiekursen påverkas av tillväxten. Det handlade även om att XenApp inte växer speciellt mycket utan att det är XenDesktop och nätverk som idag driver försäljning.
Just denna presentation kändes som en ren säljpresentation där man försökte övertyga publiken om att XenDesktop är precis vad alla behöver… Publiken är samtliga Citrixpartners eller Citrix anställda. Behöver dessa övertygas??
Varför försöker man skriva dessa personer på näsan att om man säljer en produkt så blir allting bra?
Självklart är XenDesktop en otroligt bra produkt. Hade jag inte tyckt det så skulle jag aldrig ha rekommenderat den för de företag som jag har presenterat den för.
Denna presentation förklarade i stort att vi skulle sälja den för att vi på så sätt kommer att öka våra egna vinster+aktiekurser. Att det kommer en massa bra funktioner för användarna kom först på 3:e plats….

Fram till detta så var jag rätt irriterad på David Henshall, det kändes som att fokuset var rätt fel. Dock bytte han inriktning i presentationen och började tala om att för ledningen är det viktigt vilka fördelar som ett projekt kommer att ge. Inte bara ur ett pengaperspektiv utan även vilka funktioner som projektet kommer att ge. Han tog även upp hur viktigt det är att faktiskt ha ärliga siffror. Det går inte att hitta på siffror som faktiskt går att relatera till riktiga fördelar.
David tog upp fyra saker att ta med sig när man ska presentera ett projekt:
 - Se till att känna din publik och företaget/enheten som du gör presentationen för.
 - Lär dig deras prioriteringar och se till att ditt budskap passar
 - Fokusera på resultatet och fördelar
 - Ta bara upp siffror som går att mäta och som gäller för företaget/enheten (med andra ord, om det inte går att visa hur den nya lösningen kommer öka försälningen för företaget så skall inte siffran vara med i businesscaset)

Sist upp var Tom Flink (VP, WW Channels and Market Development) Growth and Expansion.
Han talade om SMB-marknaden och fördelarna för SMB att kika på Desktop virtualisering. Han nämnde siffran att 65% av SMBs använder eller planerar att använda Desktop Virtualisering. En intressant fråga är dock som alltid vad de menar med SMB… :)
Här tog han upp VDI-in-a-Box. Det som tidigare hette Kaviza . För varje "låda" som produkten levereras i så får man ett visst antal användare och behöver man fler användare så stoppar man in fler lådor. Detta betyder att det är rätt enkelt att skala upp.
Här handlade det mycket om att berätta om Kaviza VDI-in-a-Box. Faktiskt en rätt trevlig produkt.
En nyhet som presenterades är att man nu stödjer Hyper-V, XenServer och ESX som hypervisor. Tom berättade också att produkten kommer att släppas nu under Q4.
lite info hittar man här, här och här.

Ett par frågor för att avgöra om VDI-in-a-Box passar som lösning
 - Är de SMB eller en avdelning
 - VDI only (inte flexcast)
 - Begränsade resurser för att produktionssätta (ont om IT-personal och/eller virtualiserings lösningar)

Därefter talade Tom om VDI-in-a-Box och GoToManage. Här tog han även upp Brad Peterson på scenen för att köra en Demo på dessa två.
I Denna demo gav dock VDI-in-a-Box låda intrycket att de klarade av ett 10-15 tal maskiner och inte ett 50-tal som Tom talade om tidigare… Känns som att detta behöver undersökas mer.. :)
Därefter talade Tom om köpet av "ShareFile" vilket i stora drag är lösningen för att alltid ha med sig sina filer som man talade om tidigare under CloudGateway...

En ruskigt lång Keynote.. dryga två och en halv timme med rätt mycket saker...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...