Leta i den här bloggen

2010-05-13

Virtualisering och Windows 7..

Jag vet att jag skrivit om XP-mode i Windows 7. Dock är ju inte detta en lösning för det stora företaget (att administrera på en massa klienter bli ohållbart ganska snabbt).

Därför har Microsoft släppt en produkt som är tillgänglig om man har Software Assurance på sina klienter (ännu ett skäl att köpa SA!!). Microsoft Desktop Optimisation Pack och MED-V....

Om man ändå tänker köra SCCM och har kikat på APP-V så kan MED-V vara intressant också. Det handlar enkelt utryckt om att kunna ha mer än ett OS igång samtidigt (typ Ha Windows 7 på din dator, men applikationen X under Windows XP eller Windows 2000 på samma maskin)
http://www.microsoft.com/windows/enterprise/products/mdop/med-v.aspx

MED-V står för "Microsoft Enterprise Desktop Virtualisation" och är en del av MDOP (Microsoft Desktop Optimzation Pack) som man i sin tur kan prenumerera på om man har Software Assurance på sina klienter. Kostnaden är uppskattningsvis US$10 per klient och år. (beroende på vilka licensavtal man har)

Med MSOP får man tillgång till:
- App-V
- MED-V
- Advanced Group Policy Management (AGPM)
- Asset Inventory Service (AIS)
- Diagnostic And Recovery Toolset (DaRT)
- System Center Desktop Error Monituring (DEM)

(se mer här: http://www.microsoft.com/windows/enterprise/products/mdop/default.aspx)


Om man kör VDI eller XP-mode eller Med-V så får man ett till OS... I vissa fall ingår licensen, men licenserieringen gäller inte bara själva operativsystemet på den virtuella maskinen utan även antivirus/antispam/andra admin verktyg/plattforms agenter som måste finnas på den virtuella maskinen. Patchning av applikationer och Operativsystem måste också hanteras i den virtuella maskinen.
Andra features som dyker upp:
- Behöver de virtuella maskinerna ett eget IP? Är DHCP-scopen i så fall tillräckligt stora för att rymma alla dessa extra datorer som dyker upp?
- Att köra XP-mode eller Med-V gör att datorn drar ca 256MB extra minne mot att inte göra det (sedan tillkommer själva applikationerna som köra i XP-mode/Med-V) men det är alltså inte enormt mycket minne det handlar om.
- Om flera användare delar på samma dator. Se till att profiler rensas efter ett par dagar. Diskar kan bli fulla annars. Dessutom kräver ju XP-mode/Med-V maskinen diskutrymme+utrymme för profiler... datorer idag har i och för sig ganska stora diskar, men det bör beaktas.
- Applikationer och operativsystem som körs i Med-V och XP-mode är ju inte igång varje dag. Detta betyder att man måste hitta sätt inte bara för att patcha/uppdatera Operaticsystemet i fysiska maskinen och Med-V/XP-mode utan även ett sätt att uppdatera applikationerna (typ nya versioner/buggfixar och liknande). Med-V funkar i större miljöer.. XP-mode skulle jag inte köra på mer än absolut MAX 50 användare på ett företag...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...