Leta i den här bloggen

2013-01-24

Hur bygger vi tillgängliga lösningar? Hur _BORDE_ vi bygga? Hur _KAN_ vi bygga?

Idag har vi helt nya möjligheter att bygga tillgänglighet i våra IT-miljöer.
Samtidigt har systemet blivit allt mer integrerade. Integrerade så pass mycket att många företag inte länge har total kontroll över vad som påverkas i miljön om Applikation A, Server S eller Tjänst T skulle gå sönder eller helt enkelt sluta svara under ett par sekunder.

En person som satt ord på detta är San Johnston i sin artikel "Simplifying cloud: reliability".

Det är en intressant artikel, men den riktiga behållningen är diskussionen i kommentarerna. (se till att läsa artikeln!!)

Att vi inte kan ersätta samtliga system med nya "molniga" applikationer nu på en gång, det är vi nog alla överens om. Det kommer att ta lång tid innan alla gamla legacy-system är borta. Samtidigt både förutsätter och kräver användare och verksamhet att system alltid fungerar.

Personligen anser jag att lösningen ligger i mitten.

När det byggs nya applikationer så ser man till att bygga dem så att de hanterar tillgänglighetsproblem korrekt.
De gamla systemen kan vi till viss del lösa genom att virtualisera själva servrarna, men för att få integrationerna att bli feltolleranta behöver det ett nytt tänk.

Hur då "nytt tänk"?
Idag är det mängder med batch/VB-script, schemalagda jobb, DTS/SSIS-jobb osv som ser till att utföra stora delar av integrationerna mellan system.
Dessa script och liknande behöver ersättas av riktiga integrationsplattormar. Plattformar som i sin tur är byggda för att hantera tillgänglighetsproblem.
Vi ser till att integrationsplattormen alltid har koll på datat som skall flyttas mellan system och att integrationsplattformen uppfyller ACID-kraven (ACID = Atomic, Consistency, Isolation, Durability), eller att de uppfyller de delar av ACID-kraven som är viktiga för just denna integration.
Att vi kan bygga feltolleranta integrationsplattformar är det många som har bevisat så det är en hanterbar utmaning.

Detta gör att vi slipper bygga om samtliga legacy-system. Vi får så klart inte feltolleranta system där ute, men vi kan slippa att System A får ett problem och därför slutar System B, C och F också att fungera....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...