Anteckningarna nedan är mina anteckningar live från presentationerna. Detta gör att det kan vara felstavningar, felsyftningar och liknande. Jag ber om ursäkt för alla eventuella felaktigheter.
Lämna gärna en kommentar i så fall så ser jag till att ändra. :)
Presenterad av: Colin Fernandes, Global Technical Evangelist (VMware)
De flesta företag som börjar sin virtualisering av servrar tar de "enkla servrarna" först och går över mot allt mer kritiska servrar.
Det Colin menar är att hantering av servrar och applikationer måste förändras allt eftersom våra miljöer ändras. Att ha samma typ av övervakning och hantering av servrar när vi har merparten av servrarna och applikationerna i virtualiserade miljöer, antingen in-house eller i molnet kommer inte att vara effektivt.
Det viktiga är att vi kan se att plattformen är säker och optimerad för det vi vill köra på plattforme.
Vad VMware säger här är att de skiljer sig från konkurenterna genom att:
- Hantering, vervakning och liknadne är integrerat direkt i produkterna.
- Det går att använda samma lösningar för att hantera miljön oavsett vart den körs.
- Ge möjlighet att leverera enligt "IT as a Service" och därmed ha en affärsaspekt på IT.
Colin visade en bild "VMware Clound Managemen Framework" som var riktigt rörig, men den gick ut på att man delar upp IT-miljön i tjänster, Applikationsplattformen och Infrastruktur.
Applikationsplattformen är nog den sak som de flesta företag har minst koll på. Här handlar det om att ha ett ramverk som kan ge applikationen möjlighet att leverera rätt saker och prestanda oavsett hur IT-miljön ser ut, vilket datacenter applikationen körs i osv.
De verktyg som används är bland annat:
- vCenter Operations Management Suite (http://www.vmware.com/products/datacenter-virtualization/vcenter-operations-management/overview.html)
- vFabric Application Management Suite (http://www.vmware.com/products/application-platform/vfabric-application-performance-manager/overview.html)
En mycket viktig sak är att bygga helt automatiserade policybaserade lösningar som kan övervaka miljön, se problem och sedan på ett kontrollerat sätt hantera dessa problem enligt de policys som satts upp.
Colin fortsatte att tala om vCenter Operations och vad denna kan visa oss som ansvarar för en IT-miljö.
Jag hävdar att vCenter Operations är en så pass bra produkt att alla som har en VMware plattform bör verkligen ta en ordentlig titt på produkten.
Det är miljontals olika mätvärden som utvärderas och som sedan sammanfattas på ett intuitivt sätt. Jag är helt övertygad om att om att detta är en produkt som gör att oavsett storlek på VMware miljö kommer man att få en bättre drift och en bättre förståelse av vad som händer i miljön.
Vi får en sammanfatting av:
- Health
- Risk
- Efficiency
Det trevliga är att produkten analyserar hur miljön uppför sig och lär sig över tid hur just denna miljön fungerar. Om man har hög last var tredje dag på en viss server så kanske det inte är ett problem. Det kan vara ett jobb som körs, så varför få ett larm i onödan.
Tanken med detta är att bara få larm på sådant som faktiskt är viktigt.
När det gäller punkten "efficiency" så är jag dock inte helt övertygad. Min erfarenhet är att den idag vill ta bort en massa resurser från servarna, men det kan vara så att jag inte har kikat ordentligt på denna.. :)
Application and Infrastructure Mapping är nästa del som Colin tog upp.
Detta är en del där systemet faktiskt kan förstå vad som ligger på varje server. Att det finns en databas på en viss server och vilka servrar som i sin tur använder den databasen.
Här kan vi alltså få hjälp av vCenter operations (kräver Enterprise licens) att rita upp en karta över hur applikationerna faktiskt fungerar och vad de gör.
Det finns lite screenshots här på hur produkten ser ut:
http://www.vmware.com/products/datacenter-virtualization/vcenter-operations-management/screenshots.html
Jag kan inte annat än att hålla med Colin. Detta är en sjukt cool produkt. Se till att ladda ned och testa den. Det tar ett par minuter att sätta upp en test...
- Posted using BlogPress from my iPad
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar