Nästan varje gång vi stöter på en virtualiseringsmiljö på ett företag där det upplevs som segheter i miljön så beror det på att disksystemen inte klarar av att leverera det man behöver...
De Fyra resurserna i en virtuell miljö
CPU:
De flesta vet idag att man inte skall tilldela virtuella servrar MASSOR med CPU bara för att man kan, utan att istället se till att sätta storleken på maskinerna till vad varje virtuell server behöver. (för att minimera "ready-times" på servrarna)
Minne:
På samma sätt så tittar man på minnesutnyttjande och ser till att varje virtuell server har den mängden minne som den behöver, inte mer och inte mindre.
Nätverk:
Den tredje resursen som tilldelas till virtuella maskiner är nätverk. Med gigabit-nätverkskort som standard i de flesta servrar och 10Gigabit som kommer allt mer så är det sällan som själva nätverksprestandan som är ett problem. Även om detta börjar bli allt mer viktigt att hålla koll på. Speciellt när det körs stora dataflyttar (exempelvis vMotion (eller motsvarande), backup eller stora jobb) över delade linor.
Disk:
Sist här kommer vi till disk... Det finns flera delar i disktilldelning varav en är storlek. Att se till att en virtuellserver har tillräckligt mycket disk för att lagra sin information har de flesta koll på. Men problemen uppstår när man inte samtidigt kontrollerar hur mycket prstanda som varje virtuell server behöver... Alltså hur många IOPS och vilken disklatency är ok för att applikationen/servern skall fungera tillfredställande.
Så vad behöver man tänka på när det gäller IOPS och disklatency?
Rickard Elling har skrivit en bra artikel som handlar om varför IOPS inte är svaret på allting:
http://blog.richardelling.com/2012/03/iops-and-latency-are-not-related-hdd.html
Detta problem syns ännu mer om man börjar köra publicerade desktops (motsvarande Citrix XenApp, eller Microsoft Remote Desktop Services), eller om man kör VDI-lösningar. Då upplever användarna varenda fördröjning i lagringen som ett stopp i applikationen eller i värst fall som en krasch.
Två andra poster jag skrivit är:
Det där med disk I/O...
"Disk allignment" vad är det egentligen? Å hur "fixar" man det?
(även om artikel två inte längre är lika aktuell eftersom att Windows 2003 och äldre är på väg att försvinna på många företag)
Men läs Rickards post. Den är riktigt bra!! Se till att läsa kommentarerna också, det finns en hel del matnyttigt där också!
Sedan har Greg Schulz skrivit ihop en riktigt bra länksamlig när det gäller lagring:
http://storageioblog.com/?p=3024
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Klart intressant blogg...
SvaraRaderaTack!
SvaraRaderaBåde Rickard Elling och Greg Schulz har en hel del matnyttigt i sina bloggar.
Som vanligt så finns det inte en enda sanning när man tittar på mätvärden och liknande. Det är som alltid kontexten som är det viktiga. Hur har vi kommit fram till ett visst värde, vad är det vi har mätt, vad hände i övrigt när vi gjorde dessa mätningar osv.
:)