Leta i den här bloggen

2012-05-30

VMware Forum 2012 (Kista) - Keynote

Anteckningarna nedan är mina anteckningar live från presentationerna. Detta gör att det kan vara felstavningar, felsyftningar och liknande. Jag ber om ursäkt för alla eventuella felaktigheter.
Lämna gärna en kommentar i så fall så ser jag till att ändra. :)


Susanne Rönnqvist (nordic marketing manager) börjar och hälsar alla välkomna

Tipsar bland annat om om vmwares användarförening.


Lämnar över till Louise Öström Mejlhede
(nordic Sales Director, VMware)
öppnar med frågan:
- hur många jobbar mån-fre 9-17 på ett ställe?
- hur många jobbar mån-fre 9-17 på många ställen?
- hur många jobbar alla tider på alla möjliga olika ställen?

Idag jobbar de flesta som arbetar med IT en massa olika tider på en massa olika ställen. Vi är påväg mot en allt mer mobil arbetsplats.
Fortsätter att tala om de nya olika möjligheterna med internet och sociala medier. fortsätter tanken med att tala om hur viktigt det är att använda den kreativa delen av hjärnan även för personer inom IT och inte bara använda den logiska sidan.
därefter knyter Louise ihop det hela med att förklara att VMware kan hjälpa oss alla att vara kreativa och utan gränser.


Lämnar över till Fredrik Sjöstedt, Director, Product och solutions, EMEA
rubriken på presentationen är "Transform the Business by Transforming IT
Make the Clous Work for You!"

Börjar tala med att tala om att IT är en leveransorganisation och verksamheten är kravställare. Skillnaden enligt Fredrik är att vi idag löser utmaningarna på ett nytt sätt.
Vi började med Mainframe. Sedan gick vi över till klient/server och Web, och nu är det molnleveranser.
Därefter fortsatte han tala om fördelarna med respektive leveranssätt och vilka nackdelar de hade (och därmed även varför det har ändrats)

så vad innebär det rent arkitekturmässigt när vi börjar använda molnet?
+ cost improvment
+Flexible and scalabe
+OS device independent
- compliance and controll
- Security or trust?
- Vendor Lock-in

Fortsatte tala om att det blir allt färre windows baserade applikationer. De OS neutrala applikationerna ökar enligt VMware allt mer. I år (2012) kommer 50% av applikationerna vara neutrala och 50% specifika för ett visst OS. Enligt Fredrik kommer de windowsbaserade applikationerna i princip vara marginaliserade år 2020.. (personligen är jag skeptiskt, men det är fredriks presentation och inte min ;))

Nu går Fredrik istället över till att tala om hur användare förväntar sig att kunna komma åt sina applikationer och sin data. Att detta i sin tur gör att applikationerna ändras är inte konstigt. Att användarna vill använda olika enheter är inte heller något som jag tror att någon bestrider.
Begreppet "The Post-PC era" kom upp här. Den ändade Fredrik till "The Post-Windows Era".

Efter en liten stund så kom den:
- simplify => View, Horizon Application Manager, Horizon Project Octopus
- Manage => Universal Service Manager (Horizon)
- Connect => Horizon Mobile App
bilden som vmware har visat för ett par veckor sedan och som skall försöka förklara den idag rätt spretiga portföljen.
Spontant tycker jag att det är bra att VMware är konsekventa i sina dragningar. Det imponerar!
(se även denna: http://diversetips.blogspot.se/2012/05/vmware-var-portfolj-ar-lite-spretig.html )

"Cloud application Plattform" är nästa stora rubrik.
Applikationerna måste enligt Fredrik här moderniseras så att de är medvetna om hur de körs.
Det är nya programerings ramverk (Spring, Rails, nodeJS osv), som skall köra applikationer på nya enheter och sammarbeta med andra applikationer (Facebook, Twitter osv), det hela skall även fungera skalbart med datatillväxt och i en föränderlig miljö.
En applikation kan inte utgå från att miljön som den körs i ser likadan ut, applikationen måste kunna hantera att servrar tillkommer, att servrar försvinner, att nätverket ändras och så vidare. Detta måste hanteras under drift så applikationerna kan inte utgå från att miljön är statisk.
Nyckeln för allt detta enligt VMware är "VMware Cloud Foundry" (http://www.cloudfoundry.com/) som knyter ihop de olika delarna.

En utmaning som kommer framöver är att om IT-avdelningarna inte kan leverera det som användarna vill ha så kommer de istället att köpa lösningarna på stan (PaaS, IaaS, SaaS) och då finns det en risk att företagen förutom att tappa pengar, även tappa kontroll och att det blir skugg-budgetar på ett företag kring IT.
Här måste IT ta ett steg framåt och ligga före användarna och ta till sig det publika molnet.

Fredrik fortsatte att tala om vad man måste tänka på när man bygger ett internt moln, och hur man sedan går vidare för att koppla ihop detta med en extern leverantör och skapa Hybridmoln.
Nyckeln är att hantera servar, storage, nätverk och applikationer på ett effektivt sätt. Att man har policys som beskriver hur saker skall fungera. Det måste också vara så att dessa policys gäller i hela vårt hybridmoln.

Automatisering.
Idag är stora delar av automatiseringen script-baserad. Att göra om denna automatisering till policybaserad gör att infrastrukturen kan själv hantera förändringar och ser till att följa de policys som finns.
Som hjälp för detta trycker Fredrik på vCenter Operations (http://www.vmware.com/products/datacenter-virtualization/vcenter-operations-management/overview.html)
Personligen så måste jag säga att jag gillar denna produkt. MYCKET!
Den kostar så klart pengar, men samtidigt så ser jag att återbetalningstiden är relativt kort eftersom att den underlättar enormt i felsökning och proaktivt arbete. (vi som IT kan alltså upptäcka fel INNAN de har inträffat. Coolt va! :))

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...