Leta i den här bloggen

2012-06-27

Microsoft TechEd Europe - Del 6 - Deploying Private Clouds: lessions learned from the Windows Server 2012 TAP

Talare: Allen Stewart (Principal Group Program Maanager) och Pat Fetty (principal Program Manager) Server and cloud Division Microsoft
Presentation: WSV323

Anteckningarna nedan är mina anteckningar live från presentationen. Detta gör att det kan vara felstavningar, felsyftningar och liknande. Jag ber om ursäkt för alla eventuella felaktigheter.
Lämna gärna en kommentar i så fall så ser jag till att ändra. :)

TAP = Technical Adoption Program. Typ som ett BETA-program, fast detta görs på programvara som inte ens blivit beta ännu.
En av grundtankarna med TAP är att programvaran skall köras i produktion hos kunden som deltar i TAPen.
Detta för att få riktig information och verkligen se hur det funkar.

ca 50 företag deltog i TAPen för Windows 2012.

Saker man fokuserat på är:
- NIC teaming
- QoS bandwidth control
- DCB (Datacenter Bridging)
- SRIOV (SIngle Root Input Output Virtualization)- ger bätte nätverksprestanda
- Hyper-V over SMB
- Storage Migration

Virtual Switch Extensibility
- Speciellt program där man ingått ett parterskap med Cisco där Nexus 1000 testas och används som virtuella switcharna i Hyper-V.

Hosted Cloud Customer 0
- EEC (enterprise Engeneering Center) kan bygga upp miljöer och sedan kan man göra tester där.
- man har redan satt upp miljöer och testat olika scenarier.

Som man ser det är det hybrid moln som är det som är intressanta. Det är få företag som kommer att lägga hela sina miljöer i molnet redan nu. Många företag kommer troligen att köpa delar av miljön som molntjänster. Detta betyder att vi måste få de båda molnen att fungera som en enhet.

En av sakerna man upptäckte i TAPen var att certifikatreglerna man satt upp från början inte var möjliga att använda. Exempelvis var tanken att det inte skulle vara möjligt att använda wildcard-certifikat. Detta är ändrat på grund av TAPen.

En annan utmaning för många ServiceProviders är att normalt så stöds bara 2 till 4000 VLANs i miljön. Det behövs ett nytt sätt för att hantera nätverkssegmentering. Detta har man gjort genom att lägga på nätverksvirtualisering.

En kund som varit med i TAPen får berätta lite:
Vad man gjort är att börja bygga nya miljöer för Windows 2012 och då fundera från början kring hur man vill att detta skall skala uppåt till större milljöer. De tittade bland annat på hur nätverket skall se ut och de valde att gå in på Cisco Nexus 5000 core nätverk. Andra funderingar var att titta på vad som är viktigt i nätverket. Är det iSCSI eller LiveMotion trafik osv.
Detta kan man sedan tweeka genom QoS,


Nästa person är Allen Stewart som skall tala lite om Storage.
frågeställningar:
- Skall man slänga ut de nuvarande investeingarna? Nope. Men det finns fler alternativ nu.
- När vill vi använda Hyper-V över SMB? I princip för alla olika tillfällen, men ibland är Fibre Channel, RDMA snabbare.
- När det blir fler filservrar så behöver man även se till att använda Scale out File Servers.

SMB Scaleout är en Active/Active lösning. Är tänkt för server appliaktioner.

Därefter gick han över till att tala om Nätverk.
I Windows 2008 och Hyper-V var rekommenderade designen att ha ett nätverkskort för varje funktion.(Live Migrarion, Managment, Cluster, Storage, VMs)
En ny sak i Windows 2012 så är designen är gjord för att köra två 10gbit kort per server och sedan använda QoS.
Men man har fortfarande en rekommenderad design om det inte finns 10 gbit. Då går designen fortfarande ut på att ha olika kort för varje funktion. Detta för att det inte finns tillräckligt mycket prestanda på vanlig 1gbit kort.
Att köra VMar från SMB över 1gbit kort så är risken stor att det blir problem. Det rekommenderas väldigt hårt att köra RDMA (http://en.wikipedia.org/wiki/Remote_direct_memory_access)

En sak man kikar på just nu är att kunna bygga utan att hostarna är med i något AD. Det går så klart att köra utan AD om man inte vill ha ett kluster. Men vill man ha hostarna i ett kluster så krävs AD.
Vad man kikar på är om det går att bygga inte ett kluster, men kanske en "grupp" med servrar som kan sammarbeta mot samma SMB share osv..En viktig sak från sessionen är att det finns en massa dokumentation kring detta på Microsofts site och att det kommer att finnas ny dokumentation redan under beta-programmen från och med nu när Microsoft kommer med nya windows-versioner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...