Leta i den här bloggen

2012-06-29

Microsoft TechEd Europe - Del 14 - The Case of the Unexplained...

Talare: Mark Russinovich (Technical Fellow, Windows Azure)
Presentation: WCL301

Anteckningarna nedan är mina anteckningar live från presentationen. Detta gör att det kan vara felstavningar, felsyftningar och liknande. Jag ber om ursäkt för alla eventuella felaktigheter.
Lämna gärna en kommentar i så fall så ser jag till att ändra. :)

Mark Russinovich är en av huvudpersonerna bakom verktygen från Sysinternals. Han är normalt sett dessutom en riktigt bra talare så jag ser faktiskt fram emot denna presentation.

Även här är det tokfullt, ca 2000 personer på parkett och sedan ett par hundra till på balkongen.

Det hela baseras på riktiga problem som folk fått, felsökt, löst och sedan skickat in till Mark. Det finns flera presentationer med samma namn, dock skall sägas att Mark använder olika exempel varje gång så det är absolut värt att titta på flera olika presentationer eftersom att man får nya tips kring felsökning.

"When in doubt, run ProcessMonitor".
I princip samtliga felsökningar har börjat med ProcessMonitor. Om det bara finns ett enda verktyg som man skall lära sig när det gäller Sysinternals så är det detta.
Man kan se inte bara vilka processer som körs, utan även vad processerna gör, vart de vill läsa, vart de skriver, regnycklar de använder, hur länge de körts osv.osv. osv. Det är hundratals saker man kan få reda på.

Under Tools > "count values occurences". För att sedan lägga på ett filter så klickar man på raden i "Count Values".

När man felsöker segheter kan det ibland underlätta att lägga till kolumnen "duration".

Under Tools ligger även "Process history" som visar hur de olika processerna i en viss trace har jobbat. CPU, minne, I/O, Registry osv.

Process Explorer
En lysande ersättare till Task manager.
En nyhet i senaste versionen är att man även kan se GPU-last (funkar på exakt samma sätt som CPU-last mätningen).
Andra nyheter är att det går att lägga till "Process Timeline" som visar när processen startades i förhållande till resten. Den är riktigt bra för att se i vilken ordning som saker startats.

Efter detta körde Mark en demo på hur man använder Windows Debugger. Det har jag skrivit om ett par gånger förra året och det är faktiskt ingen skillnad.
http://diversetips.blogspot.nl/2010/06/windebug-och-symbolfiler.html
http://diversetips.blogspot.nl/2011/03/vad-ar-en-minnesdump-varfor-finns-de.htmlInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...