Leta i den här bloggen

2012-06-27

Microsoft TechEd Europe - Del 5 - Keynote Dag 2

Anteckningarna nedan är mina anteckningar live från presentationen. Detta gör att det kan vara felstavningar, felsyftningar och liknande. Jag ber om ursäkt för alla eventuella felaktigheter.
Lämna gärna en kommentar i så fall så ser jag till att ändra. :)

Dag 2 är det keynote igen (precis som alla dagar :) ). Inte lika många som är på plats klockan 8:20 vilket kan förklaras med att det var en hel del fester igår.

På scenen står en DJ och spelar (precis som det brukar vara på den här typen av event). Jag gillar att han kör på en jättestor genomskinlig typ surface (ger en viss futuristisk känsla) :)

Nu har det gått 15 minuter och klockan är 8:35. Nu börjar rummet faktiskt fyllas på.. Är nog fullt till 70-80% så det gick fort på slutet. :)
I går på Keynoten så var det i princip helt fullt och eftersom att det är ca 6500 personer här så uppskattar jag det till att just nu är det ca 4000 personer på plats för att se den här keynoten.

Det står ganska många olika enheter på scenen. Plattor, mobiler och bärbara datorer. Blir intressant vad detta blir.

Antoine Leblond (CVP, windows web services) kommer upp på scenen.
Han börjar förklara att idag skall det handla om Windows 8.
idag är 600 miljoner licenser för Windows 7 sålts. Detta på en produkt som i grunden har samma tänk som Windows 95 (startmeny, applikationsdesign osv).

Microsoft har funderat en hel del på vad som hänt sedan Windows 95 och det är med utgångspunkt från dessa förändringar som man designat Windows 8. Det handlar om att idag är stora delar av alla datorer mobila. Detta betyder att de har batterier och att man då vill ha bra battertid.
Det blir också allt vanligare med touch skärmar vilket gör att det blir en helt annan typ av gränssnitt som behövs.
En annan sak som varit med i designen är att gränsen mellan hemma och jobb när det gäller mobiltelefoner, datorer och enheter inte alls lika stor. Man skall kunna använda samma enhet privat som i arbetet på ett smidigt och enkelt sätt.

Antoine börjar med att köra en demo på en Samsung (han gör en sjuk produktplacering först om hur bra den samsung enheten är).
Han börjar med att visa hur picture password fungerar. Det är en bild på två berrg och en sjö. Genom att dra med fingret på rätt sätt på bilden så blir han inloggad. (läs mer här: http://www.howtogeek.com/74685/how-to-use-the-new-picture-password-and-pin-logon-in-windows-8)

Därefter visas hur själva Metrogränssnittet fungerar med touch. Sjävklart fungerar det riktigt bra (det är ju en tablet :)Joe Stegman kommer upp på scenen och visar hur det fungerar med Windows 8 och vanliga datorer med mus och tangentbord.
Det blir ett gäng tangentbordskommandon man behöver komma ihåg.
En annan sak som är lite annorlunda mot tidigare är att hörnen är viktiga. Genom att flytta muspekaren till hörnen så får man upp olika menyer. En sak som skiljer sig mot tidigare versioner av windows så klickar man inte, man bara sätter muspekaren i hörnen.

Min spontana reaktion på nya gränssnittet efter att ha kört det ett tag är att det krävs att man tänker på ett nytt sätt. Det fungerar riktigt bra, men det är en hel del som är ändrats så det tar en stund att komma in i det, men allt som går att göra på en touchskärm går att göra med mus och tangentbord.


Antoine kommer tillbaka och visar lite kring Microsoft Store. Det är en plats där man som användare kan ladda ned applikationer (precis som Apple Store eller Google Play Store).


Joe kommer tillbaka och visar Hyper-V funktionen i Windows 8 genom att köra en windows 7 VM i Hyper-V.

Nästa sak han gör är att visa hur man man "mounta" VHD-filen som en hårddisk och sedan faktiskt kan boota om den fysiska datorn och då boota mot VHD-filen. Ett otroligt snabbt sätt att gå från Virtuell till fysisk maskin. :)

Därefter så visar Joe Windows2Go. Med andra ord en USB-sticka med Windows 8. Stickan är kryptera med BitLocker2Go. Han stoppar in stickan i en stationär windows 7 och startar om den. Datorn bootar från stickan och han får upp Windows 8. Det skall även sägas att USB-stickan är helt skiljd från den lokala hårddisken det går inte att komma åt lokala disken (av säkerhetsskäl för att inte kunna smitta varandra).

Joe visar också att det faktiskt funkar att rycka ut USB-stickan och sedan stoppa tillbaka den utan att datorn kraschar (man har 60 sekunder på sig att stoppa in den igen).


De kör Tag-team och byter ännu en gång och Antoine kommer tillbaka på scenen och talar en stund om hur enkelt det är att bygga applikationer för Windows 8 i nya Visual studio.

Den här gången så kör han en dator med två skärmar och då får man se själva taskbaren för två skärmar. Det är rätt kul, ikonen för en applikation hamnar i taskbaren på den skärmen där applikationen visas.
En annan kuriosa är att man nu kan ha olika bakgrundsbilder på skärmarna om man vill.. (gick att lösa med 3:e parts produkter tidigare men är nu inbyggt).

Antoine kör en del Visualstudio och visar en applikation med en del kod. Vanligaste han säger är "look, it's almost no code" och "It's actually really simple".

Skall man hårddra det så är det faktiskt inte speciellt mycket eller ens avancerad kod för att bygga en rätt visuellt cool applikation genom att använda Metro gränssnittet. Det är rätt imponerande.

Nu skall Joe visa deployment. Om man som privatperson vill skicka ut sin applikation så är Microsoft Store ett jättebra ställe att lägga applikationen.
På ett företag så vill man kanske skicka ut applikationer med GPOer eller liknande. En Windows RT enhet går dock inte att lägga med i ADt så då kan man inte heller använda GPOer.

Här vette fasiken vad som hände, för Joe visade faktiskt inte hur man skickar ut applikationen. Han visade bara att den går att installera... :)

sedan är keynoten slut för idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...