Leta i den här bloggen

2011-08-30

XenClient 2.0 är släppt. Världens coolaste produkt, eller en halvmiss??

Varför vill vi ha en hypervisor på användarnas datorer??
tja, exempelvis:
  • Vi kan se till att alltid ha uppdaterade backupper på all data på användarens dator
  • När hårdvaran skall bytas ut kan vi på minutrar flytta över hela den virtuella miljön till den nya hårdvaran.
  • Vi får med andra ord samma fördelar som med servervirtualisering...
  • I en miljö där användarna behöver mer än en dator. Exempelvis systemutvecklare, testare, supportpersonal eller av säkerhetsskäl där vissa datorer inte får lämna vissa nät osv...
  • Användare som har applikationer de behöver köra offline (alltså utan anslutning till datacentret) och som kräver icke kompatibla operativsystemsversioner (exempelvis: Windows 2000 för en applikation, Windows 7 för en annan och Ubuntu för en tredje...). Visst kan vi köra dual-boot eller köra i Virtual-PC/Med-V men i XenClient kan vi göra det helt sömlöst för användaren...
Är det en produkt som ALLA användare behöver? Inte alls!
Det är en produkt som löser en del problem som annars vore rätt kluriga.
Den funktion jag tror att jag älskar bäst är just synchronizern som ger oss möjligheten att alltid ha en fullbackup på våra mest hopplösa kritiska användare (typ ledningsgruppen, ekonomifolket, konsulterna och utesäljarna). :)

Nu har precis XenClient 2.0 släppts och release anteckningarna från XenClient-teamet kan man hitta här: http://blogs.citrix.com/2011/08/24/xenclient-2-released-find-out-what%e2%80%99s-new/

Det står en del rätt bra info där,  bland annat med lite nyheter i version 2 (bättre hårdvarustöd, bättre synchronizer, bättre användar upplevelse).
Det bästa med artikeln är dock listan över vilka saker som man lagt med som "experimental features".... här får vi en inblick i vad som kommer att komma i nästa version. Typ stöd för nVidia grafikkort.

Även om steget från version 1 till version 2 är enormt stort så är frågan om det fortfarande inte är en lite för nichad produkt. Det jag stör mig absolut mest på är den begränsade mängden grafikkort som stöds.

Men så fort Citrix fått ordning på det (vilket man jobbar hårt på) så kommer detta vara en riktigt bra produkt. Inte minst för utvecklare som kan ha ett centralt bibliotek med färdiga test/labb/utvecklingsservrar som de kan ladda ned och köra lokalt på sina egna maskiner.

För mer info se även här: http://www.citrix.com/English/ps2/products/feature.asp?contentID=2300348

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...