Leta i den här bloggen

2011-08-03

Virtualisering? Hur har VMware tänkt med nya licensformen? Hur kommer detta mäta sig mot Hyper-V/XenServer?

[EDIT: 2011-08-04 kl 11:55]
Igår kväll kom det info om att VMware ändrat i sina regler igen.
Läs mer info här:
http://diversetips.blogspot.com/2011/08/just-in-vmware-andrar-licensreglerna.html
Tyvärr var denna post redan publicerad då. Kul att vara tvungen att gå in och redigera en bloggpost för att leverantören ändrar sina regler 18timmar efter att man publicerat. :)
[/EDIT]

VMware har idag en marknadsandel på nästan 60%, följt av Citrix på straxt över 20% och Microsofts Hyper-V på nästan 19%. (källa)
Även om dessa siffror inte är helt statistiskt säkerställda så ger de ändå en fingervisning över hur marknaden ser ut.

I början av Juli så släppte VMware information om sin nya licensmodell för vSphere 5 som mer fokuserar på vRAM. Det är fortfarande viktigt hur många processor-sockets man har, men vRAM är också väldigt viktigt.

Så vad är vRAM enligt VMware?
Jo, vRAM är den mängd minne man har tilldelat sina virtuella maskiner. Låt oss säga att man har en fysisk server med 1 fysisk CPU och 96GB minne. På denna fysiska server har man sedan två stycken virtuella maskiner som vardera har fått 4GB minne tilldelade sig.
Då använder vi 8GB vRAM på den servern.
Det spelar ingen roll om varje VM (=Virtuell Maskin) bara använder 1GB av sina tilldelade 4GB, det är fortfarande den tilldelade mängden minne som räknas.

Varför spelar mängden vRAM in?
Det är så att de olika typerna av licenser ger rättighet att använda olika mängder vRAM.
Essentials: 24GB per licensierad processorsocket. (tidigare: övre gräns på totalt minne i servern på 256GB)
Essentials Plus: 24GB per licensierad processorsocket. (tidigare: övre gräns på totalt minne i servern på 256GB)
Standard: 24GB per licensierad processorsocket. (tidigare: övre gräns på totalt minne i servern på 256GB)
Enterprise: 32GB per licensierad processorsocket. (tidigare: övre gräns på totalt minne i servern på 256GB)
Enterprise Plus: 48GB per licensierad processorsocket. (tidigare: Ingen övre gräns på totalt minne i servern)

Så har man en dual socket server med vSphere 5 standard licens så får man fördela upp till 48GB vRAM. I vSphere 4 hade vi en gräns på upp till 12 cores per processor, men ingen RAM gräns alls i Enterprose Plus.

Har man alltså överallokerat minne så räknar man istället på det överallokerade minnet. Exempelvis om vi har en server med dual socket och 48GB fysiskt minne som vi sedan kör 16st virtuella maskiner med vardera 4GB tilldelat minne så kan vi inte använda standardlicenser längre. 16st servrar med 4GB vardera blir 64GB tilldelat minnne. Minnet är överallokerat men i detta fall har vi räknat med att inte alla servarna behöver ha tillgång till allt sitt minne samtidigt.
Problemet vi får med den nya licensmodellen är att vi här antingen måste gå upp till att köpa Enterprise-licenser eller så får vi köpa en till Standard-licens.

Nackdelen med att köra Enterprise licenser är att vad jag läst mig till så kan man inte ha blandade licenser i samma pool. Alltså måste man skapa en ny pool för Enterprise-servarna, med de extra kostnaderna för att hantera, sätta upp och så vidare.
Observera dock att det fanns en annan lösning också. Att köpa en till Standard-licens. Även om vår fysiska server bara har 2st processorer så kan vi använda 3st processor-licenser. Skulle i göra detta så med standard-licenser får vi då 3x24GB= 72GB vRAM att utnyttja, denna mängd vRAM går dock att fördela på hela Poolen.

Vänta nu? Går det att fördela delar av licenserna i poolen??
Licensieringen går till så att man tittar på sin vSphere 5 pool. Låt oss säga att vi har 3st fysiska servrar i poolen och att varje server har 2st fysiska processorer och 48GB fysiskt minne.
För att täcka dessa behöver vi 6st licenser.
Därefter tittar vi på hur mycket vRAM som används totalt av alla VMar i poolen. Låt oss säga att det finns 35st VMar med vardera 4GB minne tilldelat. Det blir alltså 140GB vRAM som används (35 x 4 =140).

Genom att köpa 6st vSphere 5 licenser så får vi processorerna licensierade. Dessutom får vi 24 x 6 = möjlighet att använda upp till 144GB vRAM i poolen. Alltså skulle denna typ av licens räcka för oss (om vi inte behöver någon funktionalitet som bara finns i någon annan licensmodell, men det lämnar vi därhän idag.. :)

Låt oss nu säga att fem stycken av våra VMar behöver få mer tilldelat minne. Vi ökar alla fem från 4GB vardera till 8GB vardera. Totalt har vi nu använt 160GB vRAM i poolen.
För att täcka licensen så köper vi in en till Standard processor licens och får  nu möjlighet att fördela  24GB x 7st = 168GB vRAM i hela poolen.


För mer info se:
- VMware vSphere 5.0 Licensing, Pricing and Packaging White Paper
- VMware vSphere Upgrade Center

Så vad har detta med Hyper-V och XenServer att göra??
Tja, jag är fundersam kring om denna nya licensmodell verkligen är bättre för användarna. VMware vill få det till att allting blir bättre i och med de förändringar som gjorts. Dock är jag tveksam... Det känns som att det hela är ett försök att få ut ännu mer pengar från företagen som har virtualiserat hårt och verkligen använder överallokerings funktionerna.

Därför tror jag att fler kommer att titta på Hyper-V och XenServer. Inte minst efter att det nu börjat läcka information kring nya Hyper-V 3.0.

Vi vet även att XenServer kommer att komma med en ny version nu i höst där upp till 1TB RAM per Host (16vCPU och 128GB vRAM per Virtuell Maskin) är de siffror som nämns. (Se bland annat mitt dokument kring detta).

Idag har en processor minst 6 cores, många av de fysiska servarna som vi använder idag ute på olika kunder har 12 cores per processor. Att ha en licensmodell som begränsar utvecklingen i hårdvaran känns inte helt rätt. Den modella som finns i vSphere 4 är riktigt knasig eftersom att där är vi begränsade antingen till 6 eller 12 cores per processor och vi vet att inom ett par år finns det planer på processorer med 50 kärnor (och ännumer).
Mängden minne i servarna ökar också. För två år sedan var 32GB minne rätt mycket i en server, idag är 128GB inte helt omöjligt. Beroende på vilken servermodell som används kan 256GB vara ekonomiskt försvarbart (större än så brukar dock bli VÄLDIGT dyrt). Men hur ser det ut om 2år?

De licensmodeller som släpps nu kommer nästan helt säkert vara aktuella om 2år, men kommer de att passa med den hårdvaran som släpps då? Nja, jag är inte så säker på det...
Det är därför viktigt att redan nu fundera på hur strategin skall se ut och verkligen sätta en arkitektur för miljön.

Jag är därför inte säker på att fördelningen 60/20/19 i början på denna post kommer att stå kvar. Exakt hur den kommer att se ut vet jag inte, men jag tror att fler företag kommer att köra fler än en Hypervisor, jag tror också att Microsoft kommer att öka kraftigt...

1 kommentar:

  1. Jag är nog rätt övertygad om att vmware skjuter sig i foten med detta. Jag har redan stört mig på deras licensiering tidigare så jag stannar på 4.1 och så får det bli tills de slutar med sina försök att ockra.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...