Det händer att man får höra att Exchange är långsamt, eller att nätverket är långsamt eller till och med att det är fel på servarna. Ofta beror detta på att outlook hänger sig eller går långsamt och att användarna drar slutsaten att det är problem med servrarna. Antingen är det att det går långsamt att starta outlook, eller så är det långsamt att byta mapp eller liknande.
Dock beror detta ofta beror på det på att den som hör av sig har enorma mängder mail i sin inbox.
Som de förutseende administratörerna vi är så vill vi så klart hitta dessa personerna som har mängder med mail i inboxen och som då gör att Outlook går segt. Det är nämligen så att om man har massor med mail i inkorgen så behöver Outlook och Exchange synka ihop sig hela tiden och vill köra en enumrering av alla mail. Detta tar prestanda både av klienten och av servern.
Ofta dyker det upp RPC-felmeddelanden, eller bara meddelanden om att RPC-anrop tar lång tid.
Det som är viktigt att kommaihåg är att det inte är storleken på mailboxen som spelar roll. Det är antalet objekt.. En lysande artikel om detta finns här.
För at hitta vilka det är som har de där mapparna med mängder av objekt kan man göra på massor med olika sätt. Om man har Exchange 2003 kan man exempelvis använda PFDAVAdmin. Det finns en tokdetaljerad steg-för-steg instruktion för hur man gör detta här.
Om man har Exchange 2007 eller 2010 så kan man istället ta ut en rapport på bara de som har stora mängder och sätta liet roligare filter. För detta finns det ett PowerShell-script att använda. En beskrivning på hur det funkar och länk för att ladda ned finns här.
Men så den viktigaste frågan.. "Hur många är många mail??". Enligt Exchangeteamet så har man dessa rekommendationer för
Version Folder Item Limit
Exchange 2000/2003 5,000
Exchange 2007 20,000
Exchange 2010 100,000
Dock skall det betonas att dessa siffror är ungefärliga. Siffrorna beror på bland annat hur många användare som är över gränserna, hur mailboxarna används (ex, Outlook cached mode, Outlook online mode, Mobil synk osv)...
En disskusion i ämnet finns även på Technet.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar