Leta i den här bloggen

2010-07-08

redundans i Exchange 2010?

En nyhet i Exchange 2010 är något som kallas för DAG (Data Availability Group). Det motsvarar ungefär den roll som data-store servarna hade i 2003 och 2007.
Det finns dock en stor och viktig skillnad. Om man har två eller fler servrar i sin Data Availability Group får man möjligheten att se till att alltid replikera databaserna mellan dessa servrar (dock rekommenderas att man har minst tre servrar i sin DAG som man skall ha replikering).
Vad som händer är att varje mailbox får en primär server. På den servern ligger sedan mailbosen i en databas och det är där alla förändringar sker. Sedan så ligger det en replikerad kopia av databasen på de andra servrarna. Upp till  16 servrar kan man ha i en DAG. Man måste inte replikera alla databaser till alla servrar, men man kan göra det.

CAS (Client Access Server) är de som tidigare kallades för frontend servrar. Det är mot dessa servrar som alla klienter ansluter sig till. Nyckelordet är alla. Tidigare har ju exempelvis Outlook gått direkt mot Mailbox-storen (om man inte har körtt RPC över HTTP på klienten, för då snackade klienten med frontendservarna), men nu snackar alla klienter (OWA, Outlook, Mobiler osv...) med CAS-servarna. Det är bland annat genom att göra så som man lyckats höja tillgängligheten och skapa replikeringingen av databaserna.
Detta gör dock att CAS-servarna helt plötsligt är ganska viktiga att de är uppe och funkar. Om en CAS-server går ned så kommer användarens Outlook att hänga sig och med stor sannorlikhet måste de starta om outlook (med förlust av data om man har varit igång med att skriva nått mail).
Det finns en artikelserie som heter "How to load balance the Exchange 2010 Client Access Server services using an external hardware based load balancer solution" som beskriver på ett bra sätt hur man kan sätta upp en hårdvaru lastbalanserare framför CAS-servrarna och på så sätt höja tillgängligheten på dessa.
Här hittar man denna artikelserie:
Load Balancing Exchange 2010 Client Access Servers using an Hardware Load Balancer Solution (Part 1)
Load Balancing Exchange 2010 Client Access Servers using an Hardware Load Balancer Solution (Part 2)
Load Balancing Exchange 2010 Client Access Servers using an Hardware Load Balancer Solution (Part 3)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...