Leta i den här bloggen

2012-10-10

VMworld Europe 2012 - 6 - Best Practice for Deploying VXLAN with Cisco Nexus 1000V and VMware vCloud Director

Anteckningarna nedan är mina anteckningar live från presentationen. Detta gör att det kan vara felstavningar, felsyftningar och liknande. Jag ber om ursäkt för alla eventuella felaktigheter.
Lämna gärna en kommentar i så fall så ser jag till att ändra. :)

Presentation: INF-NET2373

Presentatör:
- Han Yang (Product Manager, Data center group)

Den stora drivkraften bakom att VXLAN skapats är den nuvarande begränsningen på 4000 VLANs i en miljö.

Nexus 1000V Essential är numera gratis

Tanken med VXLAN är att vi skapar virtuella Layer2 nät oavsett hur det underliggande nätet ser ut. Vi kan alltså skala ut våra miljöer på ett helt sätt.
För att enheter på virtuella nätet skall kunna prata med enheter på det fysiska nätet så behövs det nätverks gateways som ser till att "översätta" trafiken.

Detta görs genom att trafiken enkapsuleras (saknar ett bra ord här!!) i ett UDP-paket. Ett krav för att detta skall fungera så måste IP multicast vara supporterat (saknar ett bra ord här också) i nätet.
IP multicast används för att den virtuella switchen skall kunna lära sig vart en viss mottagare finns (genom "flod and learn"). Den virtuella switchen sparar sedan information om vilken port som mottagaren finns, vilken MAC det var och vilken VXLAN IP hosten har som den ligger på.
Detta gör att nästa gång trafik skall skickas så vet VXLANet vart mottagaren finns och kan köra Unicast mot rätt port med rätt information direkt. :)

För att VXLAN skall fungera mellan två hostar som i sin tur ligger på olika VLANs så måste Proxy ARP vara igång på de nätverksuttag som hostarna är kopplade på routrarna. (är aktiverat som standard i Cisco utrustning).

Top 5 saker att komma ihåg:
- IP Multicast är ett krav
- MTU storleken ökar med 50bytes
- 5 Tuple Hashing turn on
- Proxy ARP krävs för att korsa L3 gränser
- Trafiken mellan L2 domänerna kommer att öka. Se till att ta höjd i Core utrustning.,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...