Leta i den här bloggen

2012-10-09

VMworld Europe 2012 - 1 - Keynote dag1, IT Transformation as the Enabler of Business Transformation and Delivering the Promise of the Software-defined Datacenter

Anteckningarna nedan är mina anteckningar live från presentationen. Detta gör att det kan vara felstavningar, felsyftningar och liknande. Jag ber om ursäkt för alla eventuella felaktigheter.
Lämna gärna en kommentar i så fall så ser jag till att ändra. :)

Tokstort rum. TOKstora skärmar längst fram...
ca 8000 människor som skall lyssna på den första dagens keynote.
Igår var det partnerdag. Då fick bara partners till VMware vara på plats. Detta "bara" innebär totalt 2000 personer. :)
Idag får dock alla vara med. ;)


Temat för hela VMworld är "Right here, Right Now". Vi får se om vi får en förklaring på vad man menar med det.. :)

En trummshow å sedan en masssa tokhög musik och en dansshow... Nu en man vaken i alla fall.. :)
Många var nog ute och tog nån öl igår, men det är garanterat ingen som sover längre.

Därefter kommer Rick Jacksson upp och önskar alla välkomna.
En viktig sak som han tar upp är VMware User Group. Är man intresserad av VMware så ta kontakt med VMUG, det är en aktiv grupp även i sverige och riktigt bra.

Därefter kommer Pat Gelsinger (CEO VMware) kommer upp på scenen.
Han talar om vilken resa vi gjort inom IT de senaste 30-40 åren.
Från Mainframe, till Minidatorer, PC, Distributed Computing nu Virtual/Cloud Computing,
Vi har gått från att vara en reaktiv organisation till att bli en proaktiv organisation, och nu kan vi ta steget till att bli en Inovativ organisation som driver utvecklingen på företaget och företagets affärer.

Det är här som "The Software Defined Datacenter" kommer in. Här handlar det om att samtliga delar av datacentret är virtualiserat (såväl storage som serverhårdvara, nätverk, säkerhet, virtuella servrar osv). Men inte bara att vi har virtualiserat allt detta utan även att det är automatiserat.
En fråga som jag funderat en del på är om alla företag verkligen behöver detta. Ja, riktigt stora företag med hundratals eller tusentals servrar kan dra enorma fördelar av att ha detta. Men det lilla företaget då. Företaget med kanske några hundra anställda och 30 till 50 servrar...
Nja, inte idag. Men som vanligt när det gäller dessa saker så kommer det på de stora företagen först och sedan så kommer de sakta men säkert att accepteras av de mindre företagen.

Nåja... Hur ser VMware på att dessa saker skall göra?
Tanken är att använda vCloud Suite. Det är i princip hela VMwares portfölj med applikationer (vCloud Director, vShpere, Operations manager osv..) :)

Pat tar upp att licenserna för vSphere inte längre har begränsningar kring vRAM utan att det bara är fysiska CPUer som styr (inte direkt nån nyhet att detta är borttagen, men alltid trevligt att man erkänner att man tänkt fel).

För att bygga hela moln biten så har vi tre delar med ett antal system:

Service Provisioning
- vCloud Automation Center 5.1
- vFabric Application Director 5.0
Operations Management
- vCenter Operations Management Suite 5.6
Business Managment
- IT Business Management Suite 7.5

VMware vSphere Operations har jag skrivit om förut (i slutet här, och lite längre här)
Då skrev jag bland annat:
Jag hävdar att vCenter Operations är en så pass bra produkt att alla som har en VMware plattform bör verkligen ta en ordentlig titt på produkten.
Det är miljontals olika mätvärden som utvärderas och som sedan sammanfattas på ett intuitivt sätt. Jag är helt övertygad om att om att detta är en produkt som gör att oavsett storlek på VMware miljö kommer man att få en bättre drift och en bättre förståelse av vad som händer i miljön.
Vi får en sammanfatting av:
- Health
- Risk
- Efficiency

Det trevliga är att produkten analyserar hur miljön uppför sig och lär sig över tid hur just denna miljön fungerar. Om man har hög last var tredje dag på en viss server så kanske det inte är ett problem. Det kan vara ett jobb som körs, så varför få ett larm i onödan.
Tanken med detta är att bara få larm på sådant som faktiskt är viktigt.

När det gäller punkten "efficiency" så är jag dock inte helt övertygad. Min erfarenhet är att den idag vill ta bort en massa resurser från servarna, men det kan vara så att jag inte har kikat ordentligt på denna.. :)


Nu kan vi bara hoppas att detta kommer att bli standard i alla VMware vSphere installationer på alla företag. Den är så otroligt bra!!

Sedan nämndes vFabric, View och Horizon... Det var väldigt kort om dessa och sedan så sa man att det kommer mer imorrn om dessa. (lite besviken blev jag)


Därefter hälsades Steve Herrod upp på scenen.
Steve började också tala om servrar och infrastruktur. Just här så var det vSphere. Vi kan virtualisera Sharepoint, Exchange, SAP opch Oracle... (känns inte som att det är speciellt nytt, men ja visst det kanske är br att ta upp)
Steve fortsatte med att tala om att idag är stora delar av serverparken virtualiserad ute på företagen...

Han fortsatte med att tala om Enhanced vMotion. Med andra ord att kunna köra live Migration mellan servrar som inte har delad storage. Här kan man alltså flytta mellan serverhallar, mellan standalone maskiner osv. (samma som Microsoft har i Hyper-v 2012, fast de kallar det för "shared nothing migration").
I framtiden kommer vi att få möjlighet att köra nått som kallas "Virtual Volumed" (vVol), "Virtual Flash" och "Virtual SAN". Det är sätt att virtualisera lagring och lagringsfunktioner för att kunna öka prestanda, alternativt få bättre kostnadseffektivitet på redan gjorda investeringar.

När det gäller nätverk så behöver detta virtualiseras för att vi skall kunna uppnå det software defined datacenter, och för att knyta ihop det fysiska och de virtuella nätverket används en gateway... Det kommer att behöva både Layer2 och Layer3 gateways. Här finns även ett par 3:e part leverantörer som kommer att kunna leverera dessa.

Steve berättade också om att det kommer att släppas en plug-in för att administrera Hyper-V från vCenter. Denna plug-in skall komma under Q4 iår.

Här tar även Steve upp den nya sviten kring management
- vCloud Automation Center 5.1
- vFabric Application Director 5.0
- vCenter Operations Management Suite 5.6

Tanken med Automation Center är att vi kan bygga lösningar för att automatiskt provisionera applikationer, servrar osv.
Vi ger makten till användarna att själva kunna hantera sina servrar och applikationer. (klockrent för utvecklingsmiljöer!!!!)

I Application Director så bygger vi "Application blueprints" som beskriver hur applikationer skall sättas upp.
Som jag ser det är det ytterst få företag som kommer att använda denna. Det handlar om att skapa fördefinierade templates för X antal servrar med operativsystem Y och skall använda databas-motor Z och applikationsserver W... Det är inte alltför många företag som sätter upp nya applikationer så pass ofta att det är värt att skapa en sådan blueprint.
En trevlig sak är att man kan ladda ned färdiga blueprints till sin miljö från VMware. :)

Operations Management suite har jag skrivit om ovan, men den är verkligen SÅ cool, för att inte tala om att den är SÅ(!!!!) bra. Det är sällan jag blir riktigt glad när jag får leka med en ny pryl, men denna har verkligen hjälpt mig ett antal gånger att hitta problem i mina virtuella miljöer.
Nyheter är bland annat att vi kan skapa views. Servrar kan ligga med i vlera olika views och det gör att man kan ser mer ur ett applikationsperspektiv än från ett serverperspektiv. Riktigt trevligt!


Nästa sak som talades om var att VMware köpt Nicira. Detta för att integrera deras produkter i nätverksdelarna och på så sätt bygga virtuella nätverk och bygga säkerhet i virtuella nätverk på ett nytt sätt.
Detta talade man rätt kort om, vilket är tråkigt. Niciras produkter är riktigt coola.

ITBM CIO Dashboard nämndes lite snabbt. Ett verktyg för att se hur ITmiljön mår, ut ett CIO perspektiv..

En skitkul demo där man kopplat ihop den virtuella miljön med SocialCast (typ facebook fast från VMware).
Här visade man ett nytt sätt att tänka kring övervakning och virtuella miljöer där VMar helt enkelt var vänner med den host de låg på osv..
Genom att få statusuppdateringar kan man se vad som händer i miljön.
Om det är användbart? Tja, det är ett riktigt intressant sätt att använda sociala medier... :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...