Leta i den här bloggen

2011-06-14

Information inför val av hypervisor för stora virtuella maskiner... (VMware, Hyper-V, XenServer)

Information inför val av hypervisor för stora virtuella maskiner.pdf
Som jag ser det så finns det tre stora spelare på marknaden när det gäller hypervisors för servrar. Det är så klart VMware med vSphere, Microsoft med Hyper-V och Citrix med XenServer.


Idag är det norm att virtualisera servrar. Det är absolut inget konstigt med att virtualisera de flesta servrar idag.

Utmaningarna med att fortsätta virtualisera är de där sista 20 procenten.

Vad jag försöker säga är att typ 80% av alla servrar är sådana att de är relativt enkla att virtualisera, de har rätt liten last på sig och därför bra kandidater.

De sista 20% är servrar med höga krav på CPU, minne, disk och/eller nätverks I/O.

Eftersom att det börjar bli allt vanligare att ett företag har mer än en hypervisor så blir frågan numera inte ”skall vi virtualisera denna server?” utan mer ”på vilken hypervisor skall vi virtualisera denna server?”. Helt enkelt vilken hypervisor som är lämpligast att använda för varje server och det är där detta whitepaper förhoppningsvis kan svara på en del frågor.

Självklart är det inte så enkelt att det räcker med att titta på CPU, minne och disk. I slutet står det:

En utmaning som jag sett på ett flertal företag är att man har servrar med stora prestandakrav. Därför köper man in jättestora och dyra servrar som sätts upp enligt konstens alla regler. Eftersom man har lagt ned rätt mycket tid på att få allting rätt får därefter dessa servrar leva rätt länge innan man byter ut dem.
Om man istället lägger dessa servrar i en virtuell miljö så får man en prestandapåverkan från hypervisorn som kan vara allt mellan 5-10% (beroende på vem man fråga och vilken typ av server det är). Den stora fördelen kommer dock när det släpps en ny processor eller en ny servermodell. Eftersom att servern är virtualiserad kan man flytta över den virtuella servern till den nya hårdvaran och dra nytta av denna prestanda höjning!


Detta i sin tur betyder att när det gått tre år så körs fortfarande servern på den bästa och modernaste hårdvaran och användarna får en bra upplevelse, istället för att ha en serverhårdvara som ligger generationer efter…

Självklart är det inte alltid så enkelt att det bara går att göra, men tanken med detta dokument är att väcka tanken, och ge lite information kring vad vi idag kan göra.
Två bilder från dokumentet:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...