[EDIT 2011-06-27]
Se även denna bloggpost om en uppdatering som löser detta problem
[/EDIT]
Vid installationen av SP2 till Citrix XenServer 5.6 så finns det ett flertal olika sätt att göra detta.
Jag har skrivit om detta tidigare.
En sak som kanske inte alla känner till är att om man installerar SP2 genom att uppgradera befintliga servrar från XenCenter så kommer inte Buildnumret att öka...
I bilden ovan är det exakt samma uppdateringar installerade på båda servarna, det är också samma XenServer Version och Build date (allting är markerat med grönt)
Dock skiljer sig Build number. På den som är installerad från CD så är det 47101p och på den som är uppdaterad så är det build 39265p... Med andra ord har den som blivit uppdaterad inte bytt build number utan ligger kvar på FeaturePack 1, eller?
Detta problem finns beskrivet i CTX129546.
Vad som hänt är att båda servarna har rätt uppdateringar och rätt binärer. Men på den ena har inte text-filen som beskriver vilken build som är installerad blivit uppdaterad.
Så vad betyder detta i verkligheten?
Låt oss säga att vi har en XenServer pool med 4st servrar. Denna pool har FeaturePack 1 installerat.
För att göra uppgraderingen så enkel som möjligt så väljer vi att ladda ned uppdateringen och installera från XenCenter.
Detta gör att när uppdateringen är klar så kommer poolen att fungera alldeles utmärkt och alla servarna kör på precis som vanligt men nu på SP2 binärerna.
Ett halvår senare så behöver vi utöka poolen och köper en ny server. Den servern installerar vi så klart från CD-skivan med XenServer 5.6 SP2 eftersom att det är det enklaste sättet att installera nya servern.
Problemen uppstår när vi sedan försöker lägga med den nya serven i XenS erver poolen...
Då kommer vi att få meddelandet "This server server is a different version than the master".
Lösningen är att uppdatera BUILD_NUMBER i filen "/etc/xensource-inventory" på de fyra gamla servarna. från BUILD_NUMBER='39265p' till BUILD_NUMBER='47101p'.
Hur man gör detta lättast är beskrivet i denna artikel hos citrix.com. Kontentan är att köra nedanstående kommando:
# sed -i.backup "s/39265p/47101p/" /etc/xensource-inventory
och sedan köra:
# xe-toolstack-restart
(alternativt starta om hosten) , för att läsa in filen xensource-inventory igen.
En fördel med xe-toolstack-restart är att VMarna på hosten inte behöver startas om eller failas så det går rätt snabbt att göra.
Detta måste göras på alla 4 hostar och efter detta kommer alla att rapportera samma buildnummer och det går att lägga in den nya hosten i poolen.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar