Eftersom att detta är del 3 så finns det så klart även en del 1 och en del 2. :)
Jag vill vara tydlig med att när jag säger "applikations virtualisering" så vad det handlar om är att leverera en applikation till en användare. Sedan hur användaren kommer åt applikationen är tämligen oinstressant. Om den körs lokalt på datorn, på en server, i en mobiltelefon eller en läsplatta spelar egentligen ingen roll.
I vissa fall är det lämpligare att göra en viss sak på en viss device. Exempelvis om jag skall skriva ett långt mail eller koppla upp mig mot våra centrala desktops på jobbet för att skriva ett dokument så är det troligen lättast att göra detta från en stationär eller bärbar dator. Det går hyffsat att göra från en läsplatta också, dock är det absolut inte optimalt att köra från en mobiltelefon.
Dock finns det ögonblick då det absolut är användbart. Exempelvis när man är ute på stan eller inte har en dator enkelt tillgänglig och telefonen ringer för att en kollega behöver ha tillgång till ett visst dokument. Självklart så har man bara det dokumentet sparat på sin hemkatalog (alternativt i en intern Sharepoint eller den företagsgemensamma katalogen)...
Dessa ställen kommer jag ju inte åt utan att ha en Citrix-session mot mitt hosted shared desktop... (eller mitt "citrix-skrivbord" som det också refereras till). Vad jag kan göra är att koppla upp mig från min mobiltelefon och komma åt skrivbordet. Från detta skrivbord kan jag sedan komma åt Outlook, sharepoint och gemensamam kataloger.
Det är inte praktiskt att jobba från mobiltelefonen på detta sätt, men det går att komma åt sina filer (även om man får hålla på och scrolla livet ur sig eftersom att skärmen är så liten). :)
Vad jag försöker komma fram till här är att ibland har man ett behov av att komma åt information från en enhet som inte är 100% lämplig för det man vill göra, men genom att ge användarna möjligheten att komma åt sin data, sina filer och sina applikationer så ger vi användaren möjlighet att själv välja när, var och hur de vill jobba.
Just i mitt fall med mobilen så kunde jag koppla upp mig från London över 3G till mitt skrivbord och skicka filen till kollegan. Detta trots att jag inte hade datorn med mig.
Kollegan slapp vänta till efter påskhelgen med att få dokumentet och jag slapp lämna ut mitt lösnenord. (för i ärlighetensnamn, vi vet alla att det är så användarna går runt denna typ av problem. De lämnar ut sitt lösenord så att kollegan kan gå in och hämta dokumentet själv...)
OK så vad har detta med virtualisering att göra?
I förra inlägget så visade jag en bild över en klassisk och en virtualiserad klientmodell. Inget speciellt egentligen. Men genom att virtualisera hårdvara, våra applikationer och våra operativsystem så kan vi enkelt lägga in (och ta bort) fler applikationer till användaren utan att de påverkar varandra.
och helt plötsligt så har användaren en till applikation... I bilden ovan skulle det kunna vara Office 2007 och Office 2010 som finns tillgängliga för användaren på samma dator.
Vilket i sin tur är väldigt effektivt inte minst under implementationen av en ny version av Office för att hitta kompabilitetsproblem i olika dokument och liknande.
Men vi behöve rinte stanna där. Det kan ju vara så att vissa applikationer kräver ett visst Operativsystem..
Säg att vi har ett affärssystem som kräver Windows XP, men våra användare vill ha Windows 7.
Eftersom att det är virtualiserat så kan vi låta användaren jobba i Windows 7 och ha en Windows XP installation liggande "bredvid" och lägga in affärssystemet i den Windows XP installationen.
Observera att det INTE är dual boot jag talar om här utan två operativsystem som körs samtidigt på samma hårdvara.
Användarna kör som sagt Windows 7 och har ikonen för att starta affärssystemet på sin startmeny i Windows 7. När användaren startar affärssystemet så startas det i Windows XP och körs i Windows XP. Dock visas själva fönstret i Windows 7.
Användaren behöver inte veta vart applikationen körs någonstanns utan det ser ut som att allting körs i vanliga Windows för användaren.
Vi slutar här för idag....
Detta inlägg är långt så att det räcker. :)
Nästa inlägg kommer att handla om andra fördelar med att ha dubbla operativsystem, men även hur vi tar virtualiseringen av applikationer och operativsystem ännu ett steg...
2011-04-27
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar