Leta i den här bloggen

2011-04-15

Applikations virtualisering... Vaddå "isolation" och "state separation"? Och vad är det för tårta du snackar om??

Jag talar ofta om att vi som IT-organisation levererar en stor chokladtårta där hårdvara, operativsystem, applikationer, inställningar och data är hopbakat i en enda stor kladdig röra.

Lösningen som jag ser det är att dela upp tårtans "våningar" och separera dem helt. Inte bara sätta smörkräm mellan våningarna utan faktiskt ha dem som helt separata delar. Det är först då som vi kan byta ut delar utan att det blir kladdigt... :)

Ett sätt att göra detta på är att virtualisera. Virtualisering av användarinställningar har vi gjort i många år (roaming profiles är ett hyffsat exempel på ett sätt att göra det på). Virtualisera hårdvara har vi också gjort rätt länge.
Men att slå isär operativsystemet och applikationerna.. det är lite mer ovanligt.

Derrek Isoka har skrivit en rätt rejäl artikel om olika typer av applikations virtualisering där han förklarar skillnaden mellan "isolation" och "State separation".
Han skriver så här i inledningen:
Isolation and State Separation are two very important concepts in the world of application virtualization, but we throw those terms around a lot without really explaining what we mean by them. I’m going to attempt to explain what those concepts mean to us and the roles they play with application virtualization. I will dive pretty deeply into some technical details to explain this, especially the isolation part, so hang on and let’s go for a ride.

Jag rekommenderar denna artikel som läsning. Den är rätt lång, men det är ett bra ämne.. :)
http://blogs.technet.com/b/serverappv/archive/2011/04/14/isolation-and-state-separation.aspx


Det är först när vi bryter isär de olika delarna som vi kan skapa en flexibel IT-miljö och vi kan leverera inte bara en chokladtårta utan även en jordgubbstårta, en princesstårta eller för de som inte behöver så mycket, kanske bara en muffin...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...