TUG konferensen börjar med tre olika workshops. Här får man välja mellan att gå på en presentation kring VMware, Citrix eller Microsoft.
Tyvärr måste man här välja ett av spåren (eftersom att man bara kan vara på ett enda ställe samtidigt) och jag valde att lyssna ppå VMware.
Talare:
- Joel Lindberg
- Magnus Bergman
Ämnen:
- vSphere 5.1
- vCenter SRM 5.1
- View 5.1
Anteckningarna nedan är mina anteckningar live från presentationen. Detta gör att det kan vara felstavningar, felsyftningar och liknande. Jag ber om ursäkt för alla eventuella felaktigheter.
Lämna gärna en kommentar i så fall så ser jag till att ändra. :)
Magnus börjar med att tala lite kort om vCloud Suite och att det sedan VMworld faktiskt går att köpa ett helt drös produkter med en enda licennyckel.
Därefter talade man lite snabbt om Auto deploy. En viktig sak man tar upp är att deploy inte bara handlar om själva installationen av hosten, utan även när det skall uppdateras..
Med andra ord när man skall uppgradera sina hostar så behöver man inte lägga en timme per host att installera nya versionen utan man helt enkelt bootar om hosten mot den nya ESX-imagen å sedan är det klart.
Talade lite om Enhanced vMotion (kallas även "Shared nothing vMotion"). Hur man kan flytta maskiner både som vMotion och Storage vMotion samtidigt.
Därefter kikades lite på vSphere Data Protection. En enkel backup av VMar med datadeduplication. En sak jag saknar lite här är att den inte är applikations aware. Med andra ord, det finns inget stöd för databaser, exchange eller liknande.
Dock som en backup av en server som bara har filer är det en riktigt trevlig lösning.
Magnus och Joel talade därefter om antivirusskyddet i vShield och möjligheten att plugga in ett externt antivirusskydd direkt i hypervisorn istället för att använda lokalt installerat antivirus på varje VM.
Jag labbade lite med detta för nån månad sedan och gillar tänket. Lite klurigt att sätta upp första gången, men principen är trevlig.
Det blev en diskussion där det blev jämförelsen mellan VMware vSphere 5.1 och Microsoft Hyper-V 3.0.
Kontenan här är nog att man bör testa och jämföra de olika produkterna själv. Att bara läsa listor med features har liksom inte nån bäring mot just min verkligheten. Det intressanta är ju hur saker fungerar i "min" miljö, men "mina" rutiner och med "mina" förutsättningar.
Tips när det gäller nätverk:
- använd VMXNET3 i första hand när det gäller nätverkskort (ger lägre last på CPUn i hostyen)
- använd senaste firmware på nätverkskorten i hosten.
Här började man tala om min favorit. vCenter Operations.
Tycker fortfarande att det är en SJUKT bra produkt!
Efter en liten kaffepaus så fortsatte Magnus med SRM och visade lite statistik med bland annat att 43% av företagen som får en IT-katastrof kommer inte upp igen...
Det är med andra ord rätt viktigt.
Här skall även betonas att en katastrof här är inte att en server kraschar. En katastrof är i nivån ned att hela serverhallen brinner upp eller att samtliga hostar går sönder (exempelvis strömspikar som har sönder en massa).
Grunden i SRM är att man har två siter. I varje site skall man ha en vCenter server, man måste även ha en Site Recovery Manager per site, man måste ha vSphere 3.5, 4.x eller 5.x och man måste ha nån typ av replikering av lagring.
Själva lagringsreplikeringen kan vara vSphere Replication eller använda storagelösningens egna replikeringslösning.
Talade även om möjligheten för serviceproviders att ha "DR in the cloud".
Magnus gick därefter över och körde en demo och satte upp en SRM mellan två siter med SAN-replikering.
Det skall sägas att det är rätt enkelt att sätta upp.
Utmaningar jag ser är att underhålla dessa runbooks efteråt. Man MÅSTE vara beredd på att en SRM lösning tar inte hand om att alla rutiner och processer som KRÄVS för att en Disaster Recovery lösning skall fungera.
Det måste bland annat finnas rutiner som beskriver hur man skall verifiera att runbooks stämmer.
Joel tog därefter över och började tala om View.
Hela grundtanken med View är att varje användare får en egen virtuell maskin med ett desktop OS och att detta i första hand körs i datacentret.
Detta skiljer sig från Microsoft RDS och Citrix XenApp där flera användare generellt sett delar på en och samma OS-installation.
En nyhet i View 5.1 är View Storage Accelerator som cachar lokalt på Hosten vilket minskar lasten i SANet vid uppstarter (alltså minskar påverkan vid boot-stormar). Detta är samma tänk som Intellicache i XenServer.
Därefter talade Joel om ThinApp. (virtualisera och isolera applikationer)
Det skall sägas att om man har webbar som kräver Internet Explorer 6.0. Då är ThinApp en ruskigt trevlig produkt. Detta inte minst för att VMware ger support även på IE6 om man kör i ThinApp. :)
Joel demade en uppkoppling till en View maskin stående hos ArrowECS.
Där visade han även Horizon och hur Horizon App manager ser ut.
2012-11-06
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar