Leta i den här bloggen

2011-12-02

TUG Sweden konferens 2 - Dag 2

Jag tänkte här försöka sammanfatta mina anteckningar från andra dagen av TUG Swedens konferensDjurönäset utanför Stockholm. (anteckningarna från första dagen hittar man här)

Eftersom att detta är en sammanfattning av mina minnesanteckningar från själva konferensdagen så finns det en risk att jag har missförstått saker, alternativt att jag rent av minns fel.
Därför vill jag på en gång be om ursäkt för eventella otydligheter eller felaktigheter/missförstånd från min sida. Om det är någon som hittar felaktigheter så tar jag gärna emot feedback så jag kan uppdatera posten med korrekt information.
Morgonen började helt lysande när jag slog på TV när jag vaknat och det är Knight Rider!
Det blir inte bättre än en talande bil på TV när man ligger där i sängen och är sjukt nyvaken. :)


En frukostbuffé senare så var jag redo för att köra igång en dag med break-out sessioner.

Break-out 5: Wanova
Presenterades av Roger Jansson från ARJ distribution. Det hela handlade om en produkt från ett företag som heter Wanova. Produkten heter "Wanova Mirage".
Lägger på en agent och synkar in datorn i datacentret. (deduplicering, komprimering). Synkronisering fortsätter därefter varje timme. Ger alltså en backup på datorn.

Det som skiljer detta från en helt vanlig backup är att produkten delar upp datorn i flera lager (driver library, Base Layer, Departmental App Layer, Machine Identity Layer, User App layer, User Pesonalization Layer). Varje lager kan sedan hanteras separat .
Detta ger bland annat möjligheten att köra restores till Snapshots (skapas automatisk), göra restores till annan typ av hårdvara (P2V/V2P). Eftersom att vi har en central kopia på varje klient så går det att komma åt filer och liknande som ligger på klienten genom att ansluta till kopian (görs genom antingen starta maskinen som en VM eller genom ett webbgränssnitt (jag kan ha hört fel här))

Ytterligare en intressant funktion är att man kan göra vad man kallar för "automatic repair" som kan byta ut exempelvis bara bas-lagret till en tidigare och fungerande kopia (typ). Man slipper alltså installera om hela klienten.
Jag hittade lite mer information hos ARJ distribution kring produkten, och hos tillverkaren.
Liceniseringen är per device som skall skyddas. Det finns även test-licenser att ladda ned om man är nyfiken på att köra för upp till 5 maskiner i en test.


Break-out 6: Cortado
Här var tanken att jag skulle gå på Cortados pass men det hade bytt tid med nått jag redan sett (minns inte vilket just nu... klockan är sent) och den andra sessionen som gick samtidigt hade jag också sett. Så det blev kaffepaus och ett par givande samtal med några andra deltagare istället. :)

Break-out 7: CA
Rami Nasser från Computer Associates körde en presentation där han visade en del av produkterna som hör till ARCserve central Applications.
En helt lysande presentation med en kort introduktion av produkterna. ARCserve Backup, ARC serve High Availability, ARCserve D2D, ARCserve Replication.
D2D (står för "Disk 2 Disk"). Man har en agent som kör en snapshot på servern och kopierar över hela servern från disken på sjävla servern till en backup disk.Därefter "for ever incremental".
En klart spännande funktion är att man i och med HA produkten kan flytta en server från vad som helt till vad som helst… Vad detta betyder i praktiken är att man kan flytta en server från en fysisk maskin till en VMware, eller från VMware till XenServer, eller från Hyper-V till  en fysisk HP vidare till en virtuell osv.osv… Denna produkt kan alltså användas inte bara för HA, utan även för migreringar.
Lite cool.. :)

Rami körde en demo av D2D produkten där han först gjorde en backup på en Exchangeserver (inkremental backup). Tog ett par sekunder och därefter läste han tillbaka individuella mail… En mycket enkel funktion. Det backupservern behöver är en disk (typ UNC-sökväg) där den kan lägga sina backupper.  I dagens funktion klarar d2d inte av att köra restore på individuella kontakter och kalendrar.
Även Bare-metal restore funkar enkelt genom att boota på en ISO och peka ut vart backupperna ligger.  Innan återläsningen startar talar programmet om för en om det är felaktiga drivrutiner och man får möjlighet att byta ut till nya drivrutiner innan maskinen startas upp…

Därefter demades Replication. Där finns en funktion som faktiskt ger oss möjligheten att flytta en maskin från en hårdvara till en annan. Det kan vara fysisk till fysisk, eller för att migrera mellan olika hypervisors.
Den är dessutom applikations aware så den förstår Exchange, MS SQL, Oracle, IIS, Sharepoint, vCenter osv…

En otroligt bra presentation vilket märktes på hur många som gick fram efteråt och  hämtade Ramis visitkort. :)
Ytterligare information hittar man här: http://www.arcserve.com/us/products.aspx

Break-out 8: Cortado
Här kom Cortados presentation av Cortado Workplace.  Presenterades av Kristin Montag och Pierre Francois Guglielmi.
Är en produkt som drar nyttan av gränssnittet på min tablet, men samtidigt säkerheten av att ha datat i Datacentret.
Rubriken för presentationen var "How to securely and efficiently work from a tablet PC" och det var precis detta som Kristin visade.
Cortado applikationen har möjlighet att visa filer som ligger på min device (de krypteras med krypterings APIt från apple), men kan även se alla mina mappade enheter som jag har på jobbet.  Det går att läsa, skriva maila osv. från dessa filer trots att filerna bara finns och körs i datacentret.
Kristin körde ett gäng demos för hur man hanterar filer, kan editera filer, browsa olika enheter och skicka dem vidare per mail..
En viktigt del i det hela är att allting körs i datacentret. Enda gången filer laddas ned till devicen är när man skall editera en fil.

Därefter visade Pierre Francois hur serverdelen såg ut. Serverdelen installeras på en Windows maskin (ingen överaskning här). Administreras från en MMC.
Här blev jag lite besviken dock. Det känns som att applikationen för användarna har fått enormt mycket mer uppmärksamhet än admin delen...

Break-out 9: ...
Här gick två samtidigt som jag redan sett. Jag tror att jag lyckades boka mig själv på samma dragning två gånger så... Nåja. Jag ägnade den halvtimmen åt att försöka komma ifatt med mailen. :)


Break-out 10:RES
Presentatörer var Patrik Zander och Frode Kipperberg. Här körde Patrik en full demo av RES Workspace Manager Express (gratis produkten!!).
Om man vill se demost så har Patrik även lagt ut en film med ett likadant demo här. Se den filmen. Den är 18 minuter lång och innehåller hela installationen och all konfiguration.
Det är sjukt intressant hur långt man kan komma med gratisprodukten...
Här tipsades även om ett till verktyg som kan användas för att analysera hur miljön ser ut: http://resbda.cloudapp.net/


Till sist var det keynotes. Även denna gång från VMware, Citrix och Microsoft.
Keynote - CitrixXenClient 2.1 - Christian Eilskov
Keynoten startade med att Christian ställde frågan var hur många som ville se powerpoint och många som ville se demos, en överväldigande majoritet tyckte demos.  :)
Sällan man får den frågan på en Keynote. :)

DEMO:
Demot kördes på XenClient 2.1 som blev publik igår.  Se mer info: http://blogs.citrix.com/2011/11/30/citrix-xenclient-2-1-released-download-it-now-attend-the-webinar-to-learn-even-more/
  http://blogs.citrix.com/2011/11/30/xenclient-2-1-is-available-today-read-what-our-partners-have-to-say/
  Demon visade bland annat hur man installerar en ny virtuell maskin. Det är typ 4 steg för att skapa en maskin och därefter är det bara att installera själva OSet.
  Christian visade även hur Synchronizer ser ut och vilka inställningar vi kan lägga på en virtuell maskin. (exempelvis lease-tid, autoboot, hur ofta den skall backas upp osv…)

Keynote - VMwareKördes av Spencer Pitts
Titel: "VMware End User Computing: What is new in View 5"
Historik
  2003 - Skapades View-brokern för att skicka RDP-sessioner till rätt WinXP VM. (VDM 1.0)
  2007 - Virtual Desktop Manager 2.0 (VDM 2.0)
  2008 - View 3.0. Stora nyheten var att köra View Composer med linked clones som sparade en massa storage. Även Thinapp
  2009 - View 4.0. körs på vSPhere. Kör PCoIP.
  2010 - View 4.5. Local Mode. Delegerad Admin (kan styra vem som får resetta vilken VM). Win7 support
  2011 - View 4.6. Ipad client.
   View 5.0. Persona Management (profilhantering) , Protocoll Overhaul (75%). 3D graphics support

Upp till 75% minskning av bandbredd. Bygger på Client caching (i RAM). Förändrat hur typsnitt hanteras (bara detta ger 20-25%, och hur man bygger upp bilder (steg 1. Initial Composition, Steg 2. Build to Perceptiually lossless, Steg 3. Build to fully lossless (Steg3 kan stängas av))

VOIP kan skickas direkt till mottagaren istället för att gå över serverhallen. Det som skickas till serverhallen är bara styrtrafik. Video och ljud kan skickas direkt till mottagaren när man sitter på samma LAN. Detta avlastar VMarna och ger bättre upplevelse för slutanvändarna.
De som är supporterade för VIOP: Cisco, Mitel, Avaya

3D graphics.
  DirectX 9 och OpenGL 2.1. Support för Aero och Office 2010. Körs i mjukvara,
  Kräver vSphere 5. Funkar  på WAN med upp till 100ms fördröjning.

View Media Services for printer support. Funkar nu även för Zero clients. Tidigare bara på feta klienter.

Around the corner:
   - Teradici PCoIP server offload card
   - ThinApp Factory. Underlättar vid skapandet av ThinApp paket.
   - vCenter operations for View.
Lite längre bort:
   - Content Based Read Cahe (CBRC). In memory cache of common blocks reads… (typ som Intellicache på XenServer)
   - VAAI Native Snapshots Based Cloning.
   - Horizon brokering of View Desktops


Keynote - Microsoft
Presenterades av Jonny Andersson. Ämnet var "Private Cloud - Solution overview"
Började tala om System Center 2012 och de olika produkterna som ingår i hela sviten.
Därefter in i  SCVMM och visade hur en tjänst kan definieras med ett antal servrar (med ett antal CPUer, Minne, mm.), ett antal applikationer (IIS, SQL osv) och om det skall finnas andra resurser med i tjänten.
I service manager publicerades sedan den tjänsten så att den är beställningsbar för användarna.
Jonny gick sedan in i Serivce Manager Portalen och beställde sedan tjänsten som publicerats (som en slutanv'ändare skulle ha gjort). Detta gjordes genom att fylla i lite information på webb-sidan.
I Serivce Manager dök det då upp en Service Request om att någon har beställt en tjänst om vi från Service Manager kunde provisionera ut.

En känsla jag får är att detta är enormt stort och att det sätter upp saker som är klart större än vad de flesta företagen i Sverige idag behöver… Hur ofta deployar man ett nytt system , som dessutom är likadana? Det är sjukt kraftfullt och det finns enorma fördelar med att ha detta på plats.
Men när man ser alla delarna som skall samspela så kan det kännas lite övermäktigt. :)
En intressant demo var det dock!


Sammanfattning / tankar....
Två mycket fullspäckade dagar. Jag uppskattade formatet med korta Break-out sessioner (30 minuter) och sedan en kort paus innan nästa break-out startade.
Att varje presentatör bara får 30 minuter gör att de "tvingas" att koncentrera sig på det absolut viktigaste.
Det kommer nog att ta ett par dagar innan jag är ifatt och har smält det som sagts. Inte bara på sessionerna, på workshoppen och på keynotsarna, utan minst lika mycket som har diskuterats ute i fika pauserna, under luncherna och inte minst i baren.
Mycket kunniga människor, bra stämning och direktkontakt med leverantörer. Jag ser redan fram emot nästa konferens som blir i vår. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...