Leta i den här bloggen

2011-12-01

TUG Sweden konferens 2 - Dag 1

Jag tänkte här försöka sammanfatta mina anteckningar från första dagen av TUG Swedens konferensDjurönäset utanför Stockholm.
(Anteckningarna från Dag2 hittar man här)

Eftersom att detta är en sammanfattning av mina minnesanteckningar från själva konferensdagen så finns det en risk att jag har missförstått saker, alternativt att jag rent av minns fel.
Därför vill jag på en gång be om ursäkt för eventella otydligheter eller felaktigheter/missförstånd från min sida. Om det är någon som hittar felaktigheter så tar jag gärna emot feedback så jag kan uppdatera posten med korrekt information.

Nåja.  :)

Workshops
Konferensen började på morgonen med att två busslaster med folk kom ut till konferensanläggningen. Där fanns två lokaler förberedda. I den ena lokalen kördes en workshop kring Citrix och i den andra en workshop kring VMware och EMC.
Personligen så hade jag bokat mig på VMware workshoppen där Christian Nilsson från VMware och Samuel Billås från EMC höll låda. :)
Workshoppen började klockan 9.00 och höll på till 12.00 (med pauser för kaffe och liknande :))
Det var rätt mycket som Christian och Samuel talade om. Det var en demo av installation av VMware View och sedan publicering av en Windows 7 maskin i den nyligen installerade View servern.
Det blev lite problem i test-miljön under installationen (demo-spöket var inne och hälsade på), men jag tycker att både Christian och Samuel hanterade det på ett alldeles lysande sätt.
Jag uppskattade att få se en installation från scratch och genomgång av den myriad av inställningar som det går att göra. Eftersom att det faktiskt skedde en publicering av en VM så visades även så klart vilka inställningar som krävs för att få allting att funka.
En genomgång av de olika komponenterna (Connection Server (standard och replika), Security Server, osv)
Är man nyfiken på hur man sätter upp en sån miljö så rekommenderar jag denna länk: http://searchvirtualdesktop.techtarget.com/Installing-VMware-View-components
för mer bakgrunds info så finns bland annat denna PDF : VMware View 5 - Evaluators Guide

Vi fick även en genomgång kring SAN och tänket kring detta av Samuel med en del bra "att-tänka-på" punkter kring just VDI-lösningar och SAN. Samuel visade även upp en del dokument som EMC tagit fram. Ett exempel är detta (jag tror att det var denna version han visade): "EMC Infrastructure for Virtual Desktops Enabled by EMC VNX Series (NFS), VMware vSphere 4.1, VMware View 4.6 and VMware View Composer 2.6 - Reference Architecture"

Efter detta kördes en kort demo av ThinApp av Christian där IE6 packades på en Windows XP för att sedan publiceras på en Windows 7 maskin. Rätt coolt. :)
Nu vet man ju att det alltid är de enkla programmen som man packar när man kör en demo och att man undviker att plocka med alla kringprogram (typ ActiveX-prylar, Java osv) men det var förvånansvärt enkelt att plocka ut IE från en maskin

Efter detta var det dags för lunch. :)

Keynotes
Efter lunchen kom det ytterligare ett gäng människor (nya bussar) och vid 12:45 började Keynote sessionerna. Dessa i sin tur inleddes av Kent Söderlund som hälsade alla välkomna och därefter talade en del om sjävla konferensdagarna och vad vi som deltagare kunde förvänta oss.

Första Keynote efter detta var Citrix med Nicklas Isaksson och Christian Eilskov som talade en del om vad som sagts under Citrix Synergy/Summit 2011 (se här för mina inlägg från denna). Upplägget var en kortare version av keynoten från Summit (med ShareFile, Cloud Gateway, GoTo Meeting Workplaces, Reciever, HTML5 stödet, Netscaler, Cloud Stack, Cloud Bridge, Cloud Portal osv). En bra sammanfattning av de stora nyheterna.

Andra Keynote var från VMware med Christian Nilsson. Här talades det en del om bland annat vCenter Operations Manager for View. Vilket måste vara en av världens absolut coolaste applikationer. Jag fick en demo av den vanliga vCenter Operations (mer info här och här), i förrgår också, det är helt otroligt vilken översikt och koll man får på sin miljö. För att inte tala om hur mycket felsökning underlättas!
Christian talade även om Project Horison, Projkect Octopuss, Horizon Mobile, mm... En fullmatad halvtimme även här med andra ord. :)

Tredje keynoten var från Microsoft och presenterades av Jonny Andersson och Tommy Flink. Här gick man precis som utlovat igenom vilka delar som finns i Microsoft Private Cloud och körde en del demos på komponenterna. Bland annat demades System Center Virtual Machine Manager 2012 (SCVMM 2012), System Center Configuration Manager 2012 (SCCM 2012), System Center Operation Manager 2012 (SCOM 2012). Det talades även lite kort om Opalis och System Center Service Manager 2012 (SCSM 2012

Tre korta och effektiva Keynotes.

Break-out sessions.
Eftermiddagen fortsatte med Break-out sessions. Det fanns fyra pass att gå på. Varje pass hade två olika dragningar att välja bland. Ett pass var 30 minuter och mellan passen var en 5 minuters paus.
Ett rätt högt tempo med andra ord. :)

Jag började med
Break-Out 1: EMC
Presenterades av Dick Dragemark som bland annat visade VAAI-intregrationen direkt från vCenter och vilka fördelar det blir när virtualiseringsplattformen "förstår" lagringen och när lagringsplattormen "förstår" virtualiseringslösningen...
Det talades även lite om de nya VNX modellerna och vad som skiljer dem åt

Break-Out 2: Symantec
Presenterades av Andreas Wadensten och handlade om Symantec ApplicationHA. En lösning för att automatiskt hantera fel/problem i en virtualiserad miljö. Det finns en del information här om produkten.
En intressant produkt på så sätt att man tänkt lite annorlunda, men den löser inte alla våra utmaningar. Dock kan den vara intressant i vissa specialfall.
En cool funktion tyckte jag var att man kan få applikationen att vid fel den inte kan lösa så kan den automatiskt läsa tillbaka senaste backuppen från BackupExec på hela servern.. En rätt drastisk lösning att göra automatiskt, men rätt kul. :)

Break-Out 3: SafeNet
Jörgen Jansson på scenen som talade om kontroll på information. I presentationen av sessionen skrev man "SafeNet kommer att belysa och svara på frågorna hur man bibehåller kontroll över sin egen information oavsett vilken miljö den befinner sig, lokalt eller virtuellt hos en tjänsteleverantör. Vidare;Hur vet vi att att ingen annan kommer åt min information hos tjänsteleverantören. Vad händer med mina lagrade media då vi måste byta leverantör?"
Detta var precis vad Jörgen talade om och en lösning här är att använda Certifikat. En mycket viktig punkt att ta med från sessionen var. "Kryptera och ha egen kontroll på nycklarna".. Just nyckelhanteringen är något som SafeNet upplever att många har problem med.
En del tankeväckare.

Break-Out 4: Virtualworks
En mycket energisk Lars Morten Nygaard presenterade vad Virtualworks har för lösning kring VDI och de problem som uppstår när man bland annat stänger av den lokala indexeringstjänsten i VDI-maskinen... Det är rätt mycket som inte alls fungerar på samma sätt längre. Bara en sådan sak som att sökfunktionen i Outlook slutar fungera är en sak som användarna har svårt att acceptera..
Det var lite ont om tid för att gå ned i detalj hur produkten fungerar. Jag har exempelvis svårt att förstå hur produkten skall klara av att avlasta SAN och liknande. Nånstans måste ju indexeringen göras... :)
Nåja. Ett par bra demos var det.
Jag rekommenderar att man kikar in på Virtualworks site för mer info: www.virtualworks.com

Afterwork.
Efter ett par intensiva timmar var det därefter dags för poolen/Bastun eller baren. Personligen så ägnade jag tiden från sista sessionen tills dess att middagen serverades med att göra det sista på min tidsredovisning som jag glömt bort att göra (det var tydligen månadsskifte precis här.. :))

En trevlig middag med intressanta samtal och därefter barhäng med livemusik från Mockfjärds stolthet Jolly George en våning ned...

Men nu är det dags för kudden. Tack för idag! Ser fram emot ett späckat schema imorgon... :)

[Edit]
För att läsa anteckningarna från dag 2 så kikar man här: http://diversetips.blogspot.com/2011/12/tug-sweden-konferens-2-dag-2.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...