Leta i den här bloggen

2010-11-08

Molnet! Allt blir bättre där! Skaffa ett eget!!

Många är vi nog som börjar tröttna på "molnet".... Allt skall ligga i molnet.
Själva buzzwordet (eller "slagordet" som det borde heta på svenska) är uttjatat, men själva funktionen. Att ha en lättrörlig (inte att förväxla med "lätt rörig" som är nått dåligt) IT-miljö är ju nått som vi har jobbat för i många år.

Verktygen för att kunna göra detta har funnits ett tag och de blir bättre för varje version.
Grunden är egentligen att ha en virtualiseringsplattform. I den ger man sedan behörigheter till olika personer så att de kan skaffa de resurser som de behöver. Må så vara om det är en SQL-server, en Linux burk eller en Windows 7 maskin.
Gärna sker beställningen av dessa resurser genom ett webb-gränssitt och har man riktig tur så får man faktureringsunderlag och liknande direkt från systemet.

Självklart finns det mängder med sätt att göra detta.
En leverantör som har en sådan produkt är till exempel Matrix42 (http://www.matri42.com/). Jag kikade på deras produkt i Berlin för några veckor sedan och den imponerade. Inte minst eftersom att den hanterar VMware vSphere, XenServer och Hyper-V. Allt i en och samma produkt.

Fast alla kanske inte vill köpa en 3:e parts produkt. Självklart så kan man även använda andra saker.
  • För VMware finns produkten VMware vCenter Lab Manager (köps som separat licens)
  • För XenServer har vi Citrix Lab Manager (ingår i XenServer Platinum Edition)
  • För XenServer så kan man även man en Beta produkt som heter "Self Service Portal". Den har inte riktigt samma funktioner som Lab Manager, men kan i vissa fall vara fullt tillräckligt. På länken ovan finns en film om hur man implementerar Self Service portal i en XenServer miljö på 5 minuter.. Det imponerade på mig. :)
    Dessutom funkar den ju även om man inte har Platinum Edition...
  • För Hyper-V finns så klart SCVMM och SSP ("System Center Virtual Machine Manager 20008 R2" och "System CenterVirtual Machine Manager Self Service Portal 2.0")... Ibland funderar jag på om folket på Microsoft får betalt per ord...
    Nåja, SCVMM är en separat licens (med en hyffsat rörig (dock inte rörlig) licens modell).
    En bra instruktion för hur man sätter upp detta finns här. http://blogs.technet.com/b/alanlemarquand/archive/2010/09/22/creating-a-private-cloud-part-1-setup.aspx   
Flera av dessa produker kan även hantera vissa av konkurenternas Virtualiserings miljöer, med varierande resultat dock. :)
Exempelvis kan SCVMM även hantera vShpere, och Citrix Lab Manager kan även användas till Hyper-V.

Så att skaffa ett eget moln. Går det?
Absolut!! Det finns verktyg idag som gör att vi kan skapa privata moln inom företaget och som levererar tjänster till verksamheten på ett snabbt och flexibelt sätt.
Med de nya verktygen är det faktiskt till och med så enkelt och smidigt att det inte längre behöver ta mer än minuter från beställning av en ny server tills dess att den finns tillgänglig...

5 kommentarer:

  1. Fast VMware har ju faktiskt vCloud Director, som man skulle kunna beskriva som "Lab Manager för produktion, fast för lite större miljöer".

    Sen så kanske inte alla håller med din definition av molnet, men alla har vi som sagt vår alldeles egna bild av vad det betyder.

    SvaraRadera
  2. Jag är absolut öppen för en annan definition av "molnet".
    Att köpa/få en IT-funktion "på-kran". Man vrider på kranen och det kommer mer. Man vrider åt andra hållet och det blir mindre.
    Det är det jag ser som största fördelen med molntjänster. De är dynamiska på ett snabbt sätt.
    Men som sagt, jag är öppen för andra tolkningar....

    SvaraRadera
  3. BTW. Jämför begreppen "Public Cloud" och "Private Cloud". :)

    SvaraRadera
  4. För det första kan molntjänster ligga på lite olika nivåer, t.ex. IaaS (Infrastrukturnivån), PaaS (plattformsnivån), SaaS (mjukvarunivån).

    Det viktiga ur användarperspektiv när man använder några av de högre nivåerna är att man inte ska behöva bry sig om det underliggande, utan bara behöva koncentrera sig på tjänsten man köper, samt vilka parametrar den ska ha (typ svarstider, säkerhet, backup/restore m.m).

    Detta är enligt mig en efterlängtad mognadsgrad, då applikationsägare t.ex. inte längre behöver lägga sig i vilken hårdvara deras tjänst ska köras på.

    Hur många av oss har t.ex. inte brottats med orimliga hårdvaruspecifikationer som applikationsägaren har fått från tillverkaren och nu försöker tvinga på IT-avdelningen, typ ”Jo, dom sa att servern behöver 32 GB RAM för att de ska ge support på den”.

    Det vi nu måste bli bättre på för att möta denna utmaning är att skifta fokus på vår övervakning och rapportering från komponentnivå (typ CPU- och minneslast) till tjänstenivå (typ svarstider, vilket en stor del av användarnöjdheten härstammar från).

    Frågan är när vi ska påbörja denna resa, och vem som ska pusha vem.

    SvaraRadera
  5. Absolut!
    Det är ju precis det jag menar. Att systemägaren inte skall behöva fundera på allt det där "lull-lullet" bakom utan att koncentrera sig på att tjänsten levererar så hög kvalitet som möjligt för pengarna.
    Vad man sedan väger in i ordet "kvalitet" är en annan diskussion.
    Men vad jag vill försöka få fram är att ofta när man talar om Moln-tjänster så talar man om nått man köper på stan.
    Det kan lika gärna vara så att IT-avdelningen internt på företaget erbjuder en motsvarande molntjänst internt.
    Därav de olika provisioneringstjänsterna för att kunna sköta virtualiseringsplattformarna.

    Genom att ha ett sådant system kan vi säga till användarna att de beställer en server och istället för att vänta i x antal dagar/timmar så får de sin nya server på ett par minuter. Det är inte att lösa hela kedjan, men det är en start.
    Så för att svara på frågan:
    - Det är dags att påbörja denna resa nu, och det är möjligheten att spara pengar och höja kvaliteten som är det som pushar oss. Både oss inom IT och verksamheten.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...