Leta i den här bloggen

2010-06-23

Vad är det där Office 2010 för nått och varför skall man ha det? (del 3)

Del 1 i denna serie hittar man här.
Del 2 i denna serie hittar man här.


OneNote
OneNote har funnits ett tag men det är först nu som programmet ingår i samtliga versioner av Officepaketet.
Detta är om inte annat en bra hint från Microsoft att de tycker att vi skall använda programmet mer. :)
Övriga program som ingår i samtliga Officepaket är Excel, Word och Powerpoint. "Men Outlook då", kanske nån hojtar. "Den ingår ju i alla versioner också".
Nja, inte riktigt. I home och Student versionerna så ingår ingen Outlook, men OneNote ingår fortfarande.
Detta är också en hint om att Microsoft tycker att OneNote är "viktigare" än Outlook...
 
Så vad är då OneNote.
Det är som en korsning mellan Word och Excel med enkelheten från Anteckningar. Det är ett fantastiskt ställe för att samla anteckninar på ett strukturerat sätt utan att vara låst i A4-formatet som man är i Word och samtidigt utan att vara låst i cellformatet i Excel. OneNote kan användas för att göra anteckningar på ett möte, mindmaps, stödord eller hela dokument.
 
OneNote är uppdelat i Anteckningsböcker (marketat med rött i bilden), Flikar (markerat med grönt) och sidor eller blad (markerat med blåt).
Exempelvis kan man ha en anteckningsbok för privat och en för jobbsaker och sedan har man under jobbarbetsboken en flik per kund och under flikarna har man sedan en sida för varje projekt/uppdrag eller liknande... Eller så har man en anteckningsbok per kund, med en flik för varje projekt och sedan en sida för varje möte eller aktivitet i projektet. Detta bestämmer man helt själv.
 
 
Men vad är då nyheterna?
Denna post skall ju handla om vad som är nytt, inte bara vad applikationern är.. :)
The Ribbon är ju så klart med (som i alla Office applikationer).
Det är ett nytt filformat också. Man kan öppna OneNote 2007-filer, men för att kunna använda alla nya funktioner (som dela på webben, länkade antecnkningar, matematiska formler och versionshantering) så måste man uppgradera anteckningsboken till 2010. Uppdatera inte filer som skall delas med andra om de sitter på OneNote 2007.. det blir knas då. :)
När man väl har uppdaterat en arbetsbok så kan man inte konvertera tillbaka till 2007-format.
För att uppgradera så klickar man på "File" => markera den anteckningsbok som skall uppdateras och klicka på pilen vid "Settings" => välj "Properties" => Välj "convert to 2010"

Andra nyheter är möjligheten att synka till Windows Live, att komma åt den genom OneNote Web App och OneNote Mobile 2010.

Sökfunktionen är uppdaterad så nu blir det bland annat enklare att söka bland alla anteckningarna i alla arbetsböcker.

"Quick Styles" är en ny funktion för formatering av tex. Över huvudtaget har man gjort en om hel del när det gäller formteringen av text. I 2010 kan man exempelvis formatera text i tabeller på ett sätt som inte gick i 2007. :)
Nyhet är även funktionen för att lägga till matematiska formler. Det är väl ungeför 10 personer i världen som behöver den funktionen, men för dem är den säkert tokbra.. :)
När man gör punktlistor så gör OneNote nu ett indrag av texten istället för att flytta ut den ett steg till vänster som den gjorde tidigare (mycket skumt var det).

En annan funktion är att man kan "docka" OneNote till exempelvis word, Powerpoint eller InternetExplorer. Sedan kan man kommentera text i OneNote och det skapas automatiska kopplingar i OneNote dokumentet till den text som man kommenterar. Det går sedan att klicka på kommentarerna och komma direkt till orginaltexten (till och med en förhandsgranskning finns!!).

Flera personer kan så klart vara innne och redigera samma anteckningsbok samtidigt (eller en och samma person kan vara inloggad i samma workbook från två datorer samtidigt utan att filerna blir låsta).


Andra användbara saker i OneNote. (som har funnits även i 2007, helt eller delvis)
I Outlook kan man högerklicka på ett möte och välja "OneNote". Då skapas ett nytt blad i OneNote och automatiskt fylls det i information från mötesbokningen om vilken lokal, tider (från och till), deltagare på mötet, vad mötet skulle handla om och sedan så kan man börja göra sina egna anteckningar. Ett mycket smidigt sätt att skapa en grund till minnesanteckningar på ett möte.

I InternetExplorer kan man markera text, högerklicka och välja "Send to OneNote". Då kopieras texten till ett blad man får välja i OneNote. Det smidigar är att OneNote själv fyller i tid och datum när texten kopierades och från vilken URL man kopierade. Otroligt smidigt om man skall samla mycket information om ett ämne ochbehöver kunna gå tillbaka senare och dubbelkolla saker.

Man kan spara en sida i OneNote som ".docx", ".doc", ".pdf" eller ".xps" om man vill dela med sig till nån som inte har OneNote.

Man behöve annars aldrig spara i OneNote eftersom att programmet själv sparar åt en hela tiden. (det finns faktiskt ingen vanlig "spara"-knapp)

Man kan tagga saker som man skall komma ihåg som en TASK och då skapas det tasks i Outlook. När man sedan markar en sak som klar i Outlook så markeras den automatiskt även som klar i OneNote.

Man kan även tagga saker som andra ämnen. Typ "Att göra", "Vikigt", "Fråga", "Webbplats att besöka", "idé", "Bok att läsa", "diskutera med " osv.osv.osv. Dessa taggar kan man sedan söka efter genom samtliga arbetsböcker... Mycket smidigt!

Screenshots är en barnlek med OneNote. Bara att trycka på WIN + S så kan man sedan markera med muspekaren exakt vilken del av skärmen man vill ha och den delen hamnar i urklipp... Toksmidigt!! Jag använder denna minst en gång per dag...


Nästa gång blir det lite om nya funktioner i Word...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...