Leta i den här bloggen

2010-10-21

Disk I/O, vilka sanningar är det som gäller egentligen?

Prestanda på hårddiskarna blir allt viktigare. Idag har vi hårddiskar som snurrar med 15 000 varv per minut som mest och dessa ger rätt bra prestanda (jo jag vet att det finns SSD också...). Dock är det inte obegränsat med pretanda på en hårddisk.
 På en enskild server är det oftast inga problem, men idag med virtualisering kan det vara 10,15, 20 eller ibland ännu fler servrar som delar på samma fysiska hårddiskar i vårt SAN (eller liknande).
Om det är 20 servrar som alla jobbar mot samma fysiska hårddiskar så får de ju i praktiken bara ut en tjugondel av prestandan man skulle ha fått om det bara var en enda server som haft hårddiskarna... Fast är detta bra eller dåligt?
Det beror lite på (som vanligt)... Om diskarna används samtidigt av system som i sin tur är kritiska att de ger minimal responstid, tja då är det kanske inte optimalt... Men om det är system som tillsammans ger en jämn last fördelad över dygnet/veckan/månaden. Då kanske det är en bra idé...
De flesta som virtualiserar idag har ganska bra koll på CPU och minnes belastningar. De kontrollerar sina servrar så att man inte kör alltför stor "over commit" utan den prestanda som respektive server behöver. Dock är det tyvärr inte lika många som har koll på disk I/O.
Man brukar säga att en 15k hårddisk klarar av ca 180 I/O per sekund och att man aldrig skall ha mer än 2 operationer i kö per hårddisk. Men är det så?
En intressant artikel som går in hyffsat på djupet hittar man här:
http://sqlblog.com/blogs/joe_chang/archive/2010/10/18/io-queue-depth-strategy.aspx

I ärlighetens namn skall även sägas att när det gäller virtualisering så är även nätverksprestanda en viktig del att hålla koll på... Detta är också något som många missar tyvärr...

1 kommentar:

  1. Håller med. Disk-I/O står för 80%-90% av de prestandaproblem som vi stöter på ute hos kunderna.

    Det är ju inte direkt enkelt att hålla koll på svarstiderna och köerna. CPU och RAM ser man ju liksom på varje VM:s och hosts startsida, men disk måste man vara halv-hacker för att kunna tolka.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...